FT: Γιατί υπάρχει κίνδυνος για την Ευρωζώνη ακόμα κι αν βγουν θετικά τα stress test

FT: Γιατί υπάρχει κίνδυνος για την Ευρωζώνη ακόμα κι αν βγουν θετικά τα stress test

Θα δώσουν στην Ευρωζώνη ένα νέο momentum και θα καθορίσουν το αν θα επιστρέψουν οι εισροές από διεθνείς επενδυτές

FT: Γιατί υπάρχει κίνδυνος για την Ευρωζώνη ακόμα κι αν βγουν θετικά τα stress test
Είναι προ των πυλών μια δεύτερη κρίση στην Ευρωζώνη ή αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες στις ευρωαγορές και στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας είναι απλώς τα “απόνερα” της τελευταίας κρίσης; Αυτό διερωτάται στους Financial Times ο γνωστός αρθρογράφος, Ralph Atkins.

Την Κυριακή, ως γνωστόν, η ΕΚΤ πρόκειται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των τεστ για τους ισολογισμούς 130 ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτά τα αποτελέσματα θα δώσουν στην Ευρωζώνη ένα νέο momentum και θα καθορίσουν το αν θα επιστρέψουν οι εισροές από διεθνείς επενδυτές. Όπως σημειώνει το άρθρο, η έλλειψη αντίδρασης της αγοράς  δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως “αδιαφορία”. Αντιθέτως, ενώ ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία  φαίνεται να έχουν “τακτοποιήσει” τα των τραπεζών τους, η αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης θεωρείται ως σημαντικό βαρίδι. Οι αγορές δεν είναι βέβαιες για τη θετική έκβαση των stress tests.

Υπάρχουν αναλυτές που προβλέπουν ότι ο αριθμός των τραπεζών που θα αποτύχουν θα είναι διψήφιος. Ωστόσο, επισημαίνει ο Atkins, τα τεστ βασίζονται σε στοιχεία του 2013 κι από τότε κάποιες τράπεζες δεν αποκλείεται να έχουν ήδη καταφέρει να αντιστρέψουν την αρνητική τους εικόνα, με τη συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων. Εάν αυτά τα αποτελέσματα αποτιμηθούν στις αγορές, τότε θα υπάρξει ήπια αντίδραση ή ακόμα και  “ράλι ανακούφισης”, όπως το απoκαλεί ο Atkins.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει ένας φόβος που διακινείται μεταξύ των επενδυτών ότι υπάρχει “υπερβολικά μεγάλη συναίνεση” για ένα σχετικά ακίνδυνο αποτέλεσμα. Αν συμβεί αυτό, τότε η υιοθέτηση μιας απροσδόκητα πιο αυστηρής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει sell off στην Ευρωζώνη. Επιπλέον άντληση κεφαλαίων από  τις τράπεζες που δεν έχουν καλές επιδόσεις, θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στις τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης.

Κι όμως, σημειώνεται, η υπερευαίσθητη ψυχολογία που επικρατεί τώρα στιος αγορές, θα μπορούσε να προκαλέσει στρεβλές αντιδράσεις. Αντί να αυξήσει την εμπιστοσύνη, μια φαινομενικά θετική έκθεση για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα για το αν οι αξιολογήσεις της ΕΚΤ είναι επαρκείς και ακριβείς  “Υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα κάτω από το χαλί”, αναφέρει στρατηγικός αναλυτής fund strategist, τον οποίο επικαλείται ο Atkins. Στο πίσω μέρος του μυαλού των επενδυτών είναι τα διαβόητα stress tests του 2010 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι τότε οι ιρλανδικές τράπεζες είχαν “περάσει” τα τεστ κοπώσεως, μόλις μερικούς μήνες πριν την ολική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο
www.newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης