Στεγαστικά δάνεια: Ως και 50% χαμηλότερη δόση θα πληρώνουν οι δικαιούχοι του ΟΕΚ

Στεγαστικά δάνεια: Ως και 50% χαμηλότερη δόση θα πληρώνουν οι δικαιούχοι του ΟΕΚ

Ολα τα παραδείγματα για τη ρύθμιση- ανάσα που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη βουλή με καθυστέρηση ενός έτους 

Στεγαστικά δάνεια: Ως και 50% χαμηλότερη δόση θα πληρώνουν οι δικαιούχοι του ΟΕΚ
Βαθιά ανάσα σε 97.343 οικογένειες εργαζομένων οι οποίες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει με επιδοτούμενο επιτόκιο του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, δίνει νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Οι οφειλέτες χωρίς να στερηθούν την επιδότηση επιτοκίου, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το δάνειο και να μειώσουν τα ποσά των δόσεων.

Η ρύθμιση προωθήθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση εξαιτίας των ενστάσεων που είχε προβάλει η Τρόικα η οποία θεωρούσε παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα την ψήφιση ρύθμισης που υποχρέωνε τις τράπεζες να δεχτούν επιμήκυνση των δανείων του ΟΕΚ κατά μέγιστο 10 έτη. Τελικά η Τρόικα έδωσε το πράσινο φως καθώς η ρύθμιση «πάει πακέτο» με τις ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία. 
Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον τ. ΟΕΚ Τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν λίγο πριν την κατάργηση του Οργανισμού, το 2011.
Ως γνωστόν, ο Οργανισμός καταργήθηκε το Φεβρουάριο του 2012 και η αρμοδιότητα πέρασε στον ΟΑΕΔ. 

Κλείσιμο
Η ρύθμιση αφορά 97.343 ενεργά δάνεια το 2013 και θα καλύπτει όλους όσοι δεν έχουν υπερβεί τον συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.

Η επιμήκυνση αυτή επιτυγχάνει μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που –κατ’ εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται), όπως φαίνεται και από τα παραδείγματα που ακολουθούν.

Ο ΟΑΕΔ είναι αποφασισμένος «να μη χαρίσει τα στεγαστικά δάνεια στους οφειλέτες», τονίζει ο διοικητής του Οργανισμού κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου- για να διασφαλίσει την οικονομική του αυτάρκεια προκειμένου να την αποδώσει στο κοινωνικό σύνολο απ΄ όπου πηγάζει. 
Εξι παραδείγματα ελάφρυνσης δανειοληπτών από τη ρύθμιση για τα δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο δικαιούχων του τ. ΟΕΚ/ΟΑΕΔ

1. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 5ου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα έτη/11 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 €.
Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 989 € σε 572 € (-42%).

2. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 7ου έτους (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη/9 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 €.
Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 € σε 522 € (-48%).

3. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 8ου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη/8 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 €.
Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 € σε 492 € (-51%).

4. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 10ου έτους (μένουν δηλαδή 0 επιδοτούμενα έτη/6 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 68.178 €.
Με τη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.009 € σε 419 € (-58%).

5. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 13ου έτους (μένουν δηλαδή 0 επιδοτούμενα έτη/3 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 35.620 €.
Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.022 € σε 261 € (-74%).

6. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 € με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 14ου έτους (μένουν δηλαδή 0 επιδοτούμενα έτη/2 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 24.101 €.
Με τη ρύθμιση μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.027 € σε 190 € (-81%).

Με το νέο νόμο οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τη χρονική επιμήκυνση των δανείων και καλύτερους όρους αποπληρωμής χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια δεκαπενταετούς διάρκειας που χορηγήθηκαν από τράπεζες συμβεβλημένες με τον τέως ΟΕΚ με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, ενώ από την κατάργηση, τον Φεβρουάριο του 2012, του ΟΕΚ οι υποχρεώσεις του Οργανισμού αναλήφθηκαν από τον ΟΑΕΔ.

Σκοπός της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι οι δανειολήπτες, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, να μην έχουν καθυστερούμενες δόσεις για περισσότερους από έξι μήνες. Σύμφωνα με την ίδια διάταξη, ο ΟΑΕΔ δεν θα παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση του δανειολήπτη με την τράπεζα.

Μετά τη ρύθμιση το ποσό επιδότησης θα καταβάλλεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ύψος του προκειμένου να μην αυξηθεί η δαπάνη για τον ΟΑΕΔ λόγω της αύξησης των δόσεων αποπληρωμής των δανείων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης