Γιατί δεν ιδρώνει το αφτί των Μέρκελ – Ντράγκι από το πρόσφατο sell off

Γιατί δεν ιδρώνει το αφτί των Μέρκελ – Ντράγκι από το πρόσφατο sell off

Οι ηγέτες αρνούνται τώρα να πέσουν σε πανικό, καθώς συμφωνούν ότι έχει προγραμματιστεί ήδη αρκετή βοήθεια

Γιατί δεν ιδρώνει το αφτί των Μέρκελ – Ντράγκι από το πρόσφατο sell off
Παρά το θρίλερ που έζησαν τα τελευταία 24ωρα οι αγορές, δεν ιδρώνει το αφτί αυτών που χαράσσουν την οικονομική πολιτική, σημειώνει το Bloomberg. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνούνται να πανικοβληθούν, τουλάχιστον ακόμα.

Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των ευρωπαϊκών μετοχών εδώ και 11 έτη και ο χαμηλότερος πληθωρισμός από το 2009 έχει αυξήσει τις πιέσεις να ξεκινήσουν νέα προγράμματα ώθησης της οικονομίας.

Μετά την κρίση που δυο χρόνια πριν απείλησε να καταστρέψει σχεδόν την Ευρωζώνη, οι ηγέτες αρνούνται τώρα να πέσουν σε πανικό, καθώς συμφωνούν ότι έχει προγραμματιστεί ήδη αρκετή βοήθεια. Το μάθημα από αυτή την τελευταία ταραχή στις αγορές είναι πάντως ότι οι επενδυτές μπορεί να ασκήσουν πίεση για την ανάληψη δράσης προκειμένου να γίνει εφικτή η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, καθώς εντείνονται οι φόβοι του αποπληθωρισμού.

Κλείσιμο
«Η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη, πολύ εύθραυστη και κάτι πρέπει να γίνει», λέει ο οικονομολόγος της ING, Martin Van Vliet. «Οι αγορές περιμένουν ολοένα και περισσότερο ότι (η ΕΚΤ) θα πρέπει να κάνει ποσοτική χαλάρωση».

Για την ώρα πάντως, οι χαράσσοντες οικονομική πολιτική θεωρούν ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο και όχι τόσο επενδυτική στήριξη ακόμα και με την μεγάλη πτώση σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Τον τόνο τον έδωσε χθες η Μέρκελ λέγοντας η υπάρχουσα οικονομική βοήθεια δεν είχε χρησιμοποιηθεί όσο έπρεπε και ότι τώρα δεν είναι η ώρα να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία η οποία πιστεύει ότι θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή.

«Είναι λυπηρό το ότι χρησιμοποιήθηκαν μόλις 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας», είπε η κ.Μέρκελ. «Εμείς στη Γερμανία δείχνουμε ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις μπορούν να ισχυροποιηθούν χωρίς να αφήσουμε το μονοπάτι της ενοποίησης».

Ολα αυτά ήταν φυσικά απάντηση τόσο στην Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά και τις ΗΠΑ που ανέφεραν ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση στη συνεχιζόμενα ισχνή εγχώρια ζήτηση, ώστε να επωφεληθεί η παγκόσμια ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης