Ειδικό σώμα θα ελέγξει 1.500 πλούσιους σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη και Έβρο

Ειδικό σώμα θα ελέγξει 1.500 πλούσιους σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη και Έβρο

Πατάνε... πόδι στη Χαλκιδική - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα

Ειδικό σώμα θα ελέγξει 1.500 πλούσιους σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη και Έβρο
«Υποκατάστημα» στη Βόρειο Ελλάδα ανοίγει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των φορολογικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, δημιουργούνται, από 08/10/2014, δύο νέα τμήματα ελέγχου στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), με έδρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Από τη ΓΓΔΕ επισημαίνουν ότι με τη σύσταση του τμήματος στην Αθήνα «θα επιταχυνθούν οι έλεγχοι φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, που διεξάγονται κατόπιν παραγγελιών του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζουν υψηλή εισπραξιμότητα».

Όπως είχε αποκαλύψει πριν δύο μήνες ακριβώς το Πρώτο Θέμα, η υπηρεσία θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας ελέγχους σε πάνω από 800 «έτοιμες υποθέσεις» που αφορούν  αγοραπωλησίες πολυτελών ακινήτων στη Βόρειο Ελλάδα. Αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει και για… Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων-ΚΕΜΕ,  με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Κλείσιμο
Πατάνε «πόδι» στη Χαλκιδική

Μπορεί οι περισσότερες ΔΟΥ της χώρας να συγχωνεύονται, να καταργούνται ή να αποδεκατίζονται από προσωπικό, αλλά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επεκτείνουν τις δραστηριότητες των ΔΟΥ των πλουσίων, με στόχο να εξαπολύσουν φορολογικούς ελέγχους και να επιβάλουν πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, μεγαλοκαταθέτες στις τράπεζες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που κάνουν χρήση επιδοτήσεων και επενδυτικών κινήτρων που προβλέπουν οι αναπτυξιακοί νόμοι.

Μόλις τους τελευταίους μήνες «πήραν μπροστά» οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ και του ΚΕΜΕ. Φάνηκε όμως ότι υπάρχει δυσκολία όταν οι έρευνες γίνονται μόνον «κεντρικά», εξ αποστάσεως από την Αθήνα.

Έτσι, για να μπορούν οι ελεγκτές να κάνουν αυτοψίες, αλλά και για να διευκολυνθούν οι πλούσιοι φορολογούμενοι της Βορείου Ελλάδος να προσέρχονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες και να δίνουν εξηγήσεις, πριν δεχτούν τα πρόστιμα, κρίθηκε σκόπιμο να αναζητηθούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκατασταθεί το «στρατηγείο» του ΚΕΦΟΜΕΠ.

Αν και θα υπάγεται στον έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ της Αθήνας, εκεί θα μεταφερθούν χιλιάδες υποθέσεις που ερευνώνται στα πλαίσιο διασταυρώσεων ή εισαγγελικών παραγγελιών (πχ λίστες Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ).

Ποιοι πέφτουν στην «παγίδα»

Η αρχή θα γίνει από τα «φιλέτα» της Χαλκιδικής. Άμεσα θα μεταφερθούν 800 φάκελοι  που αφορούν αγοραπωλησίες πολυτελών ακινήτων. Με τα νέα κριτήρια ελέγχου, θα φορολογηθούν σαν εταιρίες όσοι προέβησαν μαζικά τα προηγούμενα χρόνια σε πωλήσεις εκτάσεων ή κτισμάτων μεγάλης αξίας. Θα ελεγχθεί επίσης η προέλευση των χρημάτων (κινήσεις στις τράπεζες) για να εντοπιστεί «μαύρο χρήμα» και να φορολογηθεί αναδρομικά με συντελεστές και πρόστιμα 40%-100%.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης