ΕΤΕΑ: Η απονομή των επικουρικών συντάξεων συνεχίζεται απρόσκοπτα

ΕΤΕΑ: Η απονομή των επικουρικών συντάξεων συνεχίζεται απρόσκοπτα

«Κάτι που άλλωστε είναι εμφανές από τα στοιχεία που επίσημα δημοσιοποιούνται στο Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων "Ηλιος", που μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 6.440 συντάξεις»

ΕΤΕΑ: Η απονομή των επικουρικών συντάξεων συνεχίζεται απρόσκοπτα
«Η απονομή των συντάξεων του Ταμείου συνεχίζεται απρόσκοπτα και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, κάτι που άλλωστε είναι εμφανές από τα στοιχεία που επίσημα δημοσιοποιούνται στο Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων "Ηλιος", που μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 6.440 συντάξεις» διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το ΕΤΕΑ έπειτα από την δημοσιοποίηση ρεπορτάζ του protothema.gr ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει -ατύπως- οδηγία να μπει φρένο στην έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων.

«Η ανάρτηση ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, με στόχο τη συγκράτηση δαπανών, οι υπηρεσίες του ενιαίου επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ) το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει να ασχολούνται με την έκδοση νέων συντάξεων, δίνοντας προτεραιότητα στην αλληλογραφία μεταξύ των ταμείων για υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης. Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς η διοίκηση του ΕΤΕΑ μελετούσε το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επικουρικών της τάξης του 3% τον Οκτώβριο για 1.062.000 συνταξιούχους οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί οριζόντια περικοπή κατά 5,2%.  

Όπως ορίζει ο μνημονιακός νόμος, το ΕΤΕΑ θα πρέπει να φροντίζει να αναπροσαρμόζει κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του, ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος). Παρά τη μείωση, το ταμείο δεν κατάφερε να απορροφήσει το έλλειμμα και δεν αποκλείεται να ενισχυθεί από τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην καταβολή μέρους του χρέους του ΙΚΑ καθώς το κύριο ταμείο απέδωσε στο επικουρικό 110 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 180 εκατ. ευρώ που του οφείλει, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 70 με 100 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από την υποχρέωση για υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης