Σταϊκούρας κατά Στουρνάρα και Τρόικας: Άδικη και αναποτελεσματική η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο

Σταϊκούρας κατά Στουρνάρα και Τρόικας: Άδικη και αναποτελεσματική η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες αποκατάστασης αδικιών

Σταϊκούρας κατά Στουρνάρα και Τρόικας: Άδικη και αναποτελεσματική η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο
Τη διεύρυνση των «βαθμών ελευθερίας» της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων που θα εξορθολογήσουν «οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες» ρυθμίσεις επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση τροπολογίας για τη μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «επίκεινται άμεσα και άλλες πρωτοβουλίες» ανάλογες -όπως είπε- με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Εκτίμησε δε, πως με την νέα ρύθμιση η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί από 1,05 εως 1,15 ευρώ/λίτρο από τα 1,259 ευρώ/λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014. Ειδικά για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα περίπου των 0,80 ευρώ ανά λίτρο, τιμή χαμηλότερη κατά 24% από την τιμή που υπήρχε τον Απρίλιο του 2012.

Κλείσιμο
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η σκληρή κριτική του μέτρου της εξίσωσης τιμής πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης για πρώτη φορά από κυβερνητικό στέλεχος. Ο κ. Σταϊκούρας «ξήλωσε» ουσιαστικά την συγκεκριμένη ρύθμιση που είχε υποστηριχθεί σθεναρά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε πως «η εφαρμογή του μέτρου απεδείχθη οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά επιζήμια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο».

Πάντως, πρόσθεσε πως με τη νέα ρύθμιση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 230 ευρώ ανα 1.000 λίτρα ενώ παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα για νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης:  

«Πρώτον, η μείωση έναντι της περσινής λιανικής τιμής πώλησης αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 0,47 ευρώ ανά λίτρο, η οποία αναλύεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, περίπου, από τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με αμετάβλητες τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης.
Δεύτερον, το όφελος που αποκομίζει το νοικοκυριό από τη φετινή χειμερινή περίοδο ανέρχεται ως εξής:

Στα 1.410 ευρώ, αν εξαντλήσει τις τρεις χιλιάδες λίτρα που δικαιούται στην Α Ζώνη, δηλαδή στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας. Όφελος 1410 ευρώ!

Στα 846 ευρώ, αν εξαντλήσει τα χίλια οκτακόσια λίτρα που δικαιούται στη Β Ζώνη, δηλαδή στα Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα και μια σειρά από άλλους νομούς.

Στα 451 ευρώ, αν εξαντλήσει τα εννιακόσια εξήντα λίτρα στην Γ Ζώνη.

Στα 282 ευρώ, αν εξαντλήσει τα εξακόσια λίτρα που δικαιούται στη Δ Ζώνη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στην περίπτωση που το εν λόγω νοικοκυριό καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από εκείνες που επιδοτούνται, ακόμα και για διπλάσια κατανάλωση λίτρων από τα επιδοτούμενα, η μέση τιμή ανά λίτρο που θα κληθεί να καταβάλει, δεν θα υπερβαίνει το ύψος που υπήρχε πριν την αύξησή του, τον Απρίλιο του 2012. Εξυπακούεται, δε, ότι όσο η κατανάλωση προσεγγίζει τα επιδοτούμενα λίτρα, τόσο κατεβαίνει η μέση δαπάνη ανά λίτρο, με αποτέλεσμα να επωφελείται τελικά ο καταναλωτής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης