Αλλάζει πάλι ο ΕΝΦΙΑ αλλά... από του χρόνου

Αλλάζει πάλι ο ΕΝΦΙΑ αλλά... από του χρόνου

Νέα «παγίδα» για σεισμόπληκτους, «τη γλιτώνουν» όμως όσοι δεν υπέστησαν ζημιές

Αλλάζει πάλι ο ΕΝΦΙΑ αλλά... από του χρόνου
«Ό,τι δε λύνεται, κόβεται» λένε πλεόν στο υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζουν ήδη εκ βάθρων αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μετά τα μηνύματα ότι και μετά τις νέες διορθώσεις, ανακύπτουν διαρκώς και άλλα επιμέρους ζητήματα και αδικίες με τον φόρο ακινήτων.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση ακινήτων της Κεφαλονιάς, εξαιρέθηκαν μεν όλα (σεισμόπληκτα και μη) από τον κύριο φόρο, αλλά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ συνυπολογίστηκε η αξία τους, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να υποχρεώνονται να πληρώσουν επιπλέον συμπληρωματικό φόρο.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ στην Αθήνα και πατρικό αξίας 100.000 ευρώ στην Κεφαλονιά, δεν πληρώνει μεν κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο στο νησί, αλλά τον «πιάνει» ο συμπληρωματικός φόρος για συνολική αξία ακινήτων άνω των 300.000 ευρώ (αν δεν είχε υπολογιστεί το ακίνητο στην Κεφαλονιά, δεν θα πλήρωνε συμπληρωματικό). Για περιουσία αξίας 400.000 ευρώ, το εκκαθαριστικό βγάζει φόρο 100 ευρώ, αλλά αφαιρείται η αναλογία φόρου που αντιστοιχεί στο ακίνητο της Κεφαλονιάς (1/4 των 100 ευρώ). Έτσι ο ιδιοκτήτης πληρώνει συμπληρωματικό  φόρο 75 ευρώ.

Κλείσιμο
Επί της ουσίας, αδικούνται έτσι όσοι φορολογούνται για σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό, ενώ απαλλάσσονται άλλοι ιδιοκτήτες που τα σπίτια τους στην Κεφαλονιά δεν έπαθαν τίποτε!

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης