Γιακουμάτος: Οι εταιρίες να μειώσουν μόνες τους τις τιμές του γάλακτος

Γιακουμάτος: Οι εταιρίες να μειώσουν μόνες τους τις τιμές του γάλακτος

Η κυβέρνηση δεν κάνει συμφωνίες κυρίων ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στους παράγοντες της αγοράς

Γιακουμάτος: Οι εταιρίες να μειώσουν μόνες τους τις τιμές του γάλακτος
Στην εταιρική κοινωνική ευθύνη παραπέμπει η κυβέρνηση τη μείωση των τιμών του γάλακτος όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εκπροσώπων της αγοράς με τον υφυπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Αφού ξεκαθαρίστηκε στους φορείς ότι η κυβέρνηση «ΔΕΝ κάνει συμφωνίες κυρίων», τους επισημάνθηκε ότι «θεωρούν αυτονόητη την ανάληψη πρωτοβουλιών από κάθε επιχείρηση (παραγωγής γάλακτος ή λιανεμπορίου) που αντιλαμβάνεται το ρόλο της στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».

Για το λόγο αυτό έγινε έκκληση στους εκπροσώπους της αγοράς «να επενδύσουν στην εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών» ενώ όσον αφορά τις δυνητικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση «για λύσεις που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο όπως είναι η αναμόρφωση των συστημάτων διανομής και η δυναμική τιμολόγηση».

Η συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση έγινε σε θετικό κλίμα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ευχαριστεί όλους τους φορείς «για τη συνεισφορά τους και την ανταπόκριση τους στις κοινωνικές προκλήσεις και ευαισθησίες της κοινωνίας».

Στο μεταξύ, παράγοντες του υπουργείου σχολιάζουν ότι η χθεσινή κίνηση στην οποία προχώρησε η FrieslandCampina Hellas να μειώσει τις τιμές στο γάλα κατά 5 λεπτά από τις 22 Σεπτεμβρίου, θα βρει μιμητές σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες αλλά και στο λιανεμπόριο.
Κλείσιμο

Στέλεχος του υπουργείου προέβλεψε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ανακοινώσεις και δελτία Τύπου από τις γαλακτοβιομηχανίες για μείωση των τιμών στο γάλα κατά 5%.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι ο ΦΠΑ στο γάλα είναι πιο υψηλός σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία. Δεν διευκρίνισε πάντως αν το υπουργείο σχεδιάζει να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών μείωσή του.

Στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας σχολίασαν πάντως μετά τη συνάντηση πως η Πολιτεία δεν μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές, όταν η ίδια αυξάνει το κόστος μέσω της φορολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλακτοβιομηχανιών, από την ημέρα που ψηφίστηκε η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές τουλάχιστον κατά 5% πιέζοντας την εγχώρια παραγωγή και κατ' επέκταση τις τιμές παραγωγού τουλάχιστον κατά 2 λεπτά το λίτρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης