ΕΝΦΙΑ: Μειώσεις έως και 98% αλλά και "τρελές" αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Μειώσεις έως και 98% αλλά και "τρελές" αλλαγές

Διαβάστε τις πιο ακραίες μεταβολές στον υπολογισμό αξίας οικοπέδων και αγροτεμαχίων - Πώς τα 2 εκατομμύρια φόρου έγιναν 700 χιλιάδες - Πού αυξήθηκε η αντικειμενική αξία της γης κατά 5.416% - Τα νέα παράδοξα: Να πληρώσουν και όσοι… τον εξόφλησαν, δείχνουν τα ειδοποιητήρια

ΕΝΦΙΑ: Μειώσεις έως και 98% αλλά και "τρελές" αλλαγές
Οι κατάλογοι με τις τιμές και τις περιοχές, όπου θα γίνουν οι διορθώσεις βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι υπάλληλοι εργάζονται κυριολεκτικά νυχθημερόν για να διορθώσουν αντικειμενικές αξίες που... βγάζουν μάτι.

Οι αλλαγές στο Φόρο οδήγησαν ενίοτε σε απίστευτες διακυμάνσεις και σε... "τρελά" αποτελέσματα. Ενδεικτικές είναι μερικές περιπτώσεις, από ρεπορτάζ στα σημερινά «Νέα», όπου για παράδειγμα στον Σολωμό Κορινθίας τα 2,080 εκατ. ευρώ που κοστολογήθηκε οικόπεδο ενός στρέμματος προσγειώνονται στα 770.714 ευρώ. Αυτή και άλλες αλλαγές είναι ενδεικτικές της μεγάλης γκάφας που προηγήθηκε και έφερε τριγμούς στην κυβέρνηση.

Αλλες απίστευτες περιπτώσεις: στον οικισμό Κατσαρού Ηλείας το εξωφρενικό ποσό των 1,159 εκατ. ευρώ υποχωρεί στα 122.360 ευρώ, ενώ στον Αγιο Μάρκο Κιλκίς τα 508.000 ευρώ ανά στρέμμα αναπροσαρμόζονται σε 16.000 ευρώ. Στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας (οικισμός Τρικόρφου), ακόμη,  όπου η αύξηση ήταν 4.695% η τιμή ανά στρέμμα πέφτει από τα 279.575 ευρώ στα 5.830 ευρώ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επίσης, το παράδειγμα του χωριού Μολόχα της Κοζάνης είναι το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα του τεράστιου λάθους στον ΕΝΦΙΑ. Η Μολόχα είναι ένα ορεινό ερειπωμένο χωριό Ποντίων με μόλις 20 κατοίκους στην Κοζάνη, σε υψόμετρο 630. Και όμως, η αντικειμενική αξία ενός στρέμματος σε σχέση με τον ΦΑΠ το 2013 έκανε άλμα από τα 3.000 ευρώ στα 165.000 ευρώ κατά τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ το 2014. Η αύξηση της αξίας, δηλαδή, έφτασε το ποσοστό 5.416%!

Ευτυχώς, όμως, τα τραγικά λάθη διορθώνονται και η καρδιά των φορολογουμένων μπορεί να... πάει στη θέση της. 

Στο μεταξύ, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση θα χρειαστεί να δείξουν όσοι πλήρωσαν ή εξόφλησαν ήδη τον ΕΝΦΙΑ αλλά, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Taxisnet για να δουν τι τυχόν άλλαξε για αυτούς μετά τις τελευταίες αλλαγές που ψηφίστηκαν, έρθουν αντιμέτωποι με τα νέα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν και δείχνουν ότι πρέπει να …ξαναπληρώσουν φόρο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πριν αρχίσουν να νοιώθουν ...ζαλάδες ή «τσιμπήματα» στην καρδιά τους, οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν από τις 30 Αυγούστου ήδη το αρχικό εκκαθαριστικό (ή την πρώτη από τις πέντε δόσεις που αυτό προέβλεπε) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι νέο εκκαθαριστικό αναρτήθηκε και για αυτούς για «τυπικούς λόγους», επειδή καταργήθηκε η αρχική εκκαθάριση, χωρίς να υπολογιστεί σε αυτό η όποια πληρωμή έκαναν από τις 30 Ιουλίου και μετά.

Για να ελέγξουν (και να ησυχάσουν) ότι τα χρήματα που κατέβαλαν, πιστώθηκαν κανονικά για την ταυτότητα οφειλής του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί, θα πρέπει να αναζητήσουν στην ίδια ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) την επιλογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» όπου εμφανίζεται η εικόνα των ανοικτών (εκκρεμών) οφειλών τους. Εκεί θα μπορέσουν να διαπιστώσουν αν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί σε βάρος τους παραμένει ανεξόφλητο ή αν έχει διαγραφεί επειδή εξοφλήθηκε ολοσχερώς, ή ακόμα και αν υφίσταται μεν οφειλή αλλά μειωμένη κατά το ποσό της α΄ δόσεως την οποία ήδη κατέβαλαν.

Ακόμα και αν έχουν πληρώσει σε δόσεις, τότε δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τίποτε στις 30 Σεπτεμβρίου, διότι το ποσό που κατέβαλαν (1/5 της οφειλής με βάση το αρχικό εκκαθαριστικό) είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει με τον νέο υπολογισμό των δόσεων (1/6 της συνολικής οφειλής). Ωστόσο γεννάται θέμα με τον επανυπολογισμό των επόμενων δόσεων που θα πρέπει να γίνει στην περίπτωσή τους από την ΓΓΠΣ, μετά τον συμψηφισμό των επιπλέον χρημάτων που ήδη κατέβαλαν.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης