60 εκατ. ευρώ όφελος για τους καταναλωτές από τη διασύνδεση των νησιών

60 εκατ. ευρώ όφελος για τους καταναλωτές από τη διασύνδεση των νησιών

Οι Κυκλάδες, με καθυστέρηση 20 ετών, θα συνδεθούν μέσω υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων, με την ηπειρωτική Ελλάδα - Οι εργασίες ξεκινούν μέχρι τα τέλη του έτους και θα διαρκέσουν 22 μήνες

60 εκατ. ευρώ όφελος για τους καταναλωτές από τη διασύνδεση των νησιών
Έπειτα από 20 χρόνια αναβολών «πέφτουν» σήμερα στις 10 το πρωί οι υπογραφές των συμβάσεων μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων κοινοπραξιών για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα- αφού πρώτα έλαβαν και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από τα έργα, συνολικού κόστους περίπου 250 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει όφελος για τους καταναλωτές ύψους 60 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Τα νησιά είναι η Σύρος, η Μύκονος και η Πάρος και μέσω του τελευταίου νησιού θα τροφοδοτούνται οι Νάξος, Αντίπαρος και Μικρές Κυκλάδες. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τέλους του χρόνου και αναμένεται το έργο να ολοκληρωθεί σε 22 μήνες. Σημειώνεται ότι η συζήτηση για τη διασύνδεση των νησιών γίνεται εδώ και 20 χρόνια, καθώς η υλοποίηση συναντούσε εμπόδια, κυρίως λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς λόγους.

Κλείσιμο


Το πρώτο έργο για την κατασκευή υπογείων και υποβρυχίων καλωδιακών διασυνδέσεων 150 kV Τήνου-Σύρου, Σύρου-Μυκόνου, Σύρου-Πάρου και για το τερματικό καλώδιο 150 kV στην Τήνο, συνολικού προϋπολογισμού 85 εκατ. Ευρώ, που αναλαμβάνουν τα Ελληνικά Καλώδια. Η ιταλική εταιρεία Prysmian αναλαμβάνει την υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση 150 kV μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, ύψους 95 εκατ. ευρώ.



Για τον υποσταθμό ζεύξης 150 kV στο Λαύριο και τους τρεις υποσταθμούς στα νησιά Σύρο, Πάρο και Μύκονο ανάδοχος είναι η γαλλική Alstom Grid. Επίσης, για ένα υποέργο στη Σύρο, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, μειοδότρια είναι η σύμπραξη των ελβετικών ABB AE- ABB AB.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης