Προσδοκίες για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στο εγχώριο real estate μέσα στο 2014

Προσδοκίες για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στο εγχώριο real estate μέσα στο 2014

Ποια αντικίνητρα εξακολουθούν να υφίστανται

Προσδοκίες για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στο εγχώριο real estate μέσα στο 2014
Σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αναμένεται να διαμορφωθούν για εφέτος οι άμεσες επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων, με τους αναλυτές της αγοράς να διαπιστώνουν ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, έντονη κινητικότητα και ελαφρά καθοδική πορεία στις αποδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων Jones Lang LaSalle, στο χώρο των άμεσων επενδύσεων οι καταγεγραμμένες συναλλαγές που έχουν ολοκληρωθεί ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνες που έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, προσεγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για τις καταγεγραμμένες συναλλαγές που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που το νούμερο για το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο έφθανε τα 263 εκατ. ευρώ», επισημαίνει στο newmoney.gr η επικεφαλής της εταιρείας κ. Δίκα Αγαπητίδου.

Τα …καλά νέα συνολικά για τον κλάδο, σύμφωνα πάντα με την Αθηναϊκή Οικονομική, προέρχονται καταρχάς από το μέτωπο του τουρισμού, όπου ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων στο πρώτο εξάμηνο του 2014 αυξήθηκε από τα ήδη υψηλά περυσινά επίπεδα κατά 15,4%, φτάνοντας σε 6,08 εκατ., ενώ μικρή βελτίωση παρατηρείται και στο πεδίο καταναλωτικής εμπιστοσύνης και δαπάνης. Στα… λιγότερο καλά νέα καταγράφονται η κυριολεκτικά ασφυκτική κατάσταση με την υπέρμετρη φορολογία ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο μένει να φανούν τα αποτελέσματα των αλλαγών που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο. Ο αρχικός στόχος πάντως για τις εισπράξεις από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αντιστοιχούσε σε 5 δισ. ευρώ, στόχος, που ακόμη και πριν τις αλλαγές, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι δε θα επιτευχθεί. Επίσης στα αρνητικά νέα για τον κλάδο συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αθηναϊκής Οικονομικής, η περαιτέρω μείωση μέσα στο πρώτο μισό του έτους της οικοδομικής δραστηριότητας- του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η ICAP, σύμφωνα με την οποία, ο ευρύτερος κλάδος της οικοδομής, καθώς και αυτός των αυτοκινήτων, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της 6ετούς κρίσης που βιώνει η χώρα.

«Η παρατηρούμενη μεταρρυθμιστική κόπωση είναι απολύτως κατανοητή, ωστόσο, δημιουργεί εντάσεις και υποψίες ότι δεν θα επιτευχθεί άμεσα η χαλάρωση των αυστηρών μέτρων που δοκιμάζουν τις αντοχές των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η εταιρεία στην ανάλυσή της.

Διαβάστε περισσότερα
Κλείσιμο
εδώ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης