Τα τεκμήρια διαβίωσης «ψαλιδίζουν» τους δικαιούχους έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ

Τα τεκμήρια διαβίωσης «ψαλιδίζουν» τους δικαιούχους έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, θα πληρώσουν ολόκληρο το φόρο

Τα τεκμήρια διαβίωσης «ψαλιδίζουν» τους δικαιούχους έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ
Παρά τις διορθώσεις, λόγω τεκμηρίων διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση φόρου ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αφού με βάση τον νόμο, προκειμένου κάποιοι να βγουν «κερδισμένοι» θα πρέπει το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής τους κατάστασης να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Και ενώ το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει την Πέμπτη στη Βουλή τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, όπου ανάμεσα στις αλλαγές θα προβλέπεται έκπτωση και για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπό προϋποθέσεις, πολλοί είναι οι φορολογούμενοι που ενώ δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, θα πληρώσουν ολόκληρο το φόρο γιατί είτε είναι παντρεμένοι είτε ιδιοκτήτες ενός μικρού ακινήτου είτε κατέχουν αυτοκίνητο χαμηλού κυβισμού. 

Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του νέου φόρου θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου που βεβαιώθηκε για τον φορολογούμενο, τη σύζυγο που συνυποβάλλει δήλωση και τα εξαρτώμενα μέλη, εφόσον πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του έτους 2013 να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι για να απαλλαγεί από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια οικογένεια με 1 παιδί, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 11.000 ευρώ, ενώ για να γλιτώσει από το 50% του ΕΝ.Φ.Ι.Α. μια τετραμελής οικογένεια το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τώρα να προσθέσουν και κριτήριο συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης