Γαλλία: Δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για περικοπές των δημοσίων δαπανών

Γαλλία: Δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για περικοπές των δημοσίων δαπανών

Το Παρίσι ετοιμάζεται να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να περικόψει κατά 21 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες για το 2015

Γαλλία: Δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για περικοπές των δημοσίων δαπανών
Κάτω από τον πήχη των περικοπών κατά 21 δισ. ευρώ των δημοσίων δαπανών για το 2015 θα περάσει η Γαλλία παρά τη δέσμευσή της όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Το βασικό επιχείρημα των Παρισίων θα είναι ο αφύσικα χαμηλός πληθωρισμός, ο οποίος τον Ιούλιο έφτασε το 0,5%, σημειώνοντας υποχώρηση σε ετήσια βάση, ενώ ήταν μόλις 0,4% εξαιρουμένων των τσιγάρων και των προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «υγιής» πληθωρισμός θεωρείται αυτός που κινείται στα επίπεδα του 2%.

Κλείσιμο
«Δεν μπορούμε να έχουμε τους ίδιους στόχους με έναν πληθωρισμό ο οποίος έχει γίνει τόσο πολύ αδύναμος» ήταν η απάντηση του Σαπέν σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου σχετικά με τον στόχο της περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ο Σαπέν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων και περικοπών για την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ είχε εξαγγείλει ότι θα επιτύγχανε την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πλέον, επισήμανε ο Σαπέν, ο στόχος θα είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών να συνάδει με το επίπεδο του πληθωρισμού, που προβλεπόταν πως θα έφθανε το 1,5% το 2015 αλλά πλέον μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να φθάσει σε αυτό το επίπεδο.

Σε περίπτωση που οι περικοπές είναι μικρότερες τους αρχικού για το 2015, τότε αυτό θα σημάνει πιθανότητα ότι το Παρίσι δεν θα επιτύχει τους στόχους του για την μείωση του ελλείμματος και θα υπερβεί ξανά το όριο του 3%.

Για τον Σαπέν, πλέον επαφίεται στην Ευρώπη να επιτρέψει στη Γαλλία να καθυστερήσει την επίτευξη των στόχων τους. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη προκάλεσαν σοκ», σχολίασε. «Εξ ου και προέκυψε μια νέα συζήτηση από μέρους των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων» πλέον, η οποία αφορά την ανάγκη «να ληφθούν αποφάσεις», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης