Bloomberg: Ποια εμπόδια συναντάει η ελάφρυνση του χρέους στο Παρίσι

Bloomberg: Ποια εμπόδια συναντάει η ελάφρυνση του χρέους στο Παρίσι

Κρίσιμες οι συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα - Οι συζητήσεις που θα προγραμματιστούν θα περιλαμβάνουν τη συμφωνία για το χρέος, τον προϋπολογισμό του 2015 και τις πιο πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Bloomberg: Ποια εμπόδια συναντάει η ελάφρυνση του χρέους στο Παρίσι
Tο παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που εξήλθαν από τα μνημόνια, προσπαθεί να ακολουθήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα επιδοθεί σε σκληρά παζάρια τον επόμενο μήνα, ξεκινώντας από το Παρίσι.

Oπως μεταδίδει το Βloomberg, για μία χώρα, που προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, το κλειδί μπορεί να είναι η περαιτέρω ελάφρυνση. Οι συζητήσεις, που μπορεί να θέσουν τη βάση για την έναρξη ενός τέτοιου διαλόγου, αρχίζουν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα οπότε η κυβέρνηση και αξιωματούχοι της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συναντώνται για να συζητήσουν την πορεία του προγράμματος διάσωσης.

«Οι συζητήσεις στο Παρίσι είναι κρίσιμες», λέει στο Bloomberg o Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής στη Royal Bank of Scotland, στο Λονδίνο, «θα θέσουν το χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη συμφωνία για το χρέος, καθώς επίσης τον προϋπολογισμό του 2015 και τις πιο πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Κλείσιμο
Οπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος διάσωσης προκειμένου οι Ευρωπαίοι εταίρο να εξετάσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.  Η ίδια πηγή προσθέτει ότι το ελληνικό χρέος να φθάνει στο 175% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο της Ευρωζώνης, αντιπαραθέτοντας το χρέος της Ιρλανδίας, που αναμένεται να φθάσει φέτος στο 121% και της Πορτογαλίας στο 127%.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσαν στο 5,76%, κοντά στο χαμηλό ρεκόρ του Ιουνίου, σε σύγκριση με το 44,21% το Μάρτιο του 2012, τις παραμονές της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Κι ενώ ο Σαμαράς δεν έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από το μνημόνιο, έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο διάσωσης.

Το ράλι των ομόλογων έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγει στις αγορές δύο φορές φέτος, συγκεντρώνοντας 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση 5ετών ομολόγων. Ωστόσο, τα 1,5 δισ. ευρώ, που συγκέντρωσε από την πώληση 3ετών ομολόγων τον προηγούμενο μήνα, δεν κάλυψαν το στόχο των 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης