«Ψίχουλα οι αποζημιώσεις» λένε οι ροδακινοπαραγωγοί

«Ψίχουλα οι αποζημιώσεις» λένε οι ροδακινοπαραγωγοί

Ζητούν τα χρήματα να δοθούν με κριτήριο των εξαγωγών της χώρας προς τη Ρωσία και όχι τον αριθμό των παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής

«Ψίχουλα οι αποζημιώσεις» λένε οι ροδακινοπαραγωγοί
Μετά από αίτημα της Ελλάδας, επανεξετάζεται ο κανονισμός της ΕΕ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης ροδάκινων και νεκταρινιών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Η Κομισιόν ενέκρινε βοήθεια ύψους 32,7 εκατ. ευρώ στους Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Από το συνολικό ποσό τα 29,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν προκειμένου να υποστηριχθεί η απόσυρση των φρούτων αυτών και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν στην προσπάθεια προώθησης των προϊόντων σε νέες αγορές.

Ειδικότερα, από τα 29,7 εκατ. ευρώ, οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί -στο σύνολό τους- θα λάβουν τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ να κάνουν λόγο για «ψίχουλα» όσον αφορά στις αποζημιώσεις. «Ίσως να φτάσουν και τα 8 ή 9 εκατ. ευρώ αυτά που θα δοθούν ως αποζημίωση στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, όσα θα χρειαστούν για να κάνουν την απόσυρση της σοδειάς τους, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού» ισχυρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος.

Κλείσιμο


Οι παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών βλέπουν τις ελπίδες τους για μια καλή αποζημίωση να εξανεμίζονται, αφού θεωρούν πρέπει να διεκδικήσουν το 30% της αποζημίωσης, όσο και το ποσοστό της αγοράς που κατέχουν στη Ρωσία.

«Τα 6-7 εκατ. ευρώ δεν καλύπτουν ούτε το κόστος της παραγωγής μας», «εάν σε περίπτωση συνεχίσει το εμπάργκο, δεν θα μπορούμνε να καλλιεργήσουμε του χρόνου» υποστηρίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί που βλέπουν τον πήχη των προσδοκιών τους να πέφτει.

Επιπλέον, από τα 3 εκατ. ευρώ που θα δαπανηθούν για την προώθηση των προϊόντων σε νέες αγορές, η Ελλάδα θα λάβει μόλις 300.000, τη στιγμή που σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα χρήματα θα πρέπει -σε κάθε περίπτωση- να δοθούν με κριτήριο των εξαγωγών της χώρας προς τη Ρωσία και όχι τον αριθμό των παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης