Τι πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων

Τι πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα αξιολογούν τη συνολκή οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, συμπεριλαμβανομένου των συνολικών χρεών (και προς Δημόσιο), ώστε να μπορεί να το αποπληρώνει

Τι πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων
Με βάση τις εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, οι τράπεζες θα μπορούν να καθορίζουν τους τρόπους ρύθμισης των δανείων των φυσικών προσώπων με υποχρεωτική ισχύ από το 2015. Με το νέο πλαίσιο γίνεται μία προσπάθεια να δοθούν λύσεις εξωδικαστικά, με τη συνεργασία των δύο μερών. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα αξιολογούν τη συνολκή οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, συμπεριλαμβανομένου των συνολικών χρεών (και προς Δημόσιο), ώστε να μπορεί να το αποπληρώνει.

Βασιζόμενοι στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος υπεγράφη από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα υπάρχουν οι "μακροπρόθεσμες διευθετήσεις", οι οποίες αφορούν διάστημα πέντε ετών. Επίσης, προβλέπεται πάγωμα μέρους της οφειλής, μείωση των τόκων ή ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας. Παράλληλα, θα υπάρχει διαχωρισμός ενυπόθηκου δανείου σε βιώσιμο δάνειο με εμπράγματη εξασφάλιση και υπόλοιπο του δανείου, στο οποίο δεν λογίζονται τόκοι έως μια μεταγενέστερη ημερομηνία αποπληρωμής.

Πιο αναλυτικά:

Κλείσιμο
Οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτή του συνεργάσιμου και του μη συνεργάσιμου. Η πρώτη κατηγορία θα σημαίνει ότι θα γίνουν κινήσεις για από κοινού εξεύρεση λύσης και ρύθμισης, ενώ η δεύτερη θα προειδοποιείται από τους ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους ότι το πιστωτικό ίδρυμα θα προβεί σε λύσεις οριστικής διευθέτησης, μη δίνοντάς τους το δικαίωμα να χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι. Επίσης, προβλέπεται η υποχρέωση κάθε πιστωτικού ιδρύματος να διαθέτει σε εμφανές σημείο κάθε καταστήματός του ενημερωτικό φυλλάδιο, αλλά και την αποστολή συστημένης, με βεβαίωση παραλαβής στον αποστολέα, προειδοποιητικής επιστολής.

Όπως προβλέπεται από τον κώδικα, θα υπάρχει διαχωρισμός των λύσεων σε βραχυπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες και οριστικής διευθέτησης.

Η βραχυπρόθεσμη θα περιλαμβάνει: Μειωμένες τοκοχρεωλυτικές δόσεις κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου, περίοδος χάριτος, αναβολή Πληρωμής Δόσης/Δόσεων, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου, κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων.

Η μακροχρόνια λύση ρύθμισης περιλαμβάνει: μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου, αλλαγή τύπου επιτοκίου (για παράδειγμα, από κυμαινόμενο σε σταθερό) και παράταση της διάρκειας αποπληρωμής.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης