Institutional Investor: Γιατί οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες

Institutional Investor: Γιατί οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες

 Στις 2 φορές τη λογιστική αξία “βλέπει” ο Wilbur Ross τη Eurobank - Η νέα γενιά των mid caps είναι το επόμενο mega trade στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Jason Manolopoulos της Dromeus

Institutional Investor: Γιατί οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες
“Οι ελληνικές τράπεζες προσελκύουν τους ξένους επενδυτές που ποντάρουν στην ανάκαμψη” είναι ο τίτλος εκτενέστατου αφιερώματος του έγκυρου περιοδικού Institutional Investor για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Για το περιοδικό, η ιστορία της Eurobank είναι η πιο ενδεικτική της στροφής που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες. Όπως γράφει, η τράπεζα συμβόλιζε, πριν από περίπου ένα χρόνο, όσα πήγαιναν στραβά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αλλά σήμερα, αποτελεί μαγνήτη για τους ξένους επενδυτές, που επιθυμούν διακαώς να εκμεταλλευτούν το ελληνικό story ανάκαμψης.
Ο αρθρογράφος εντοπίζει το σημείο καμπής για την τράπεζα στη στιγμή του διορισμού του Χρίστου Μεγάλου. Ο πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse μείωσε δραστικά τα κόστη, γιγάντωσε τη Eurobank μέσω εξαγορών και κυρίως, χρησιμοποίησε τις πολύτιμες επαφές του στο investment banking για να απευθυνθεί σε διεθνείς επενδυτές.

Και βρήκε το πιο δεκτικό κοινό στην κοινοπραξία υπό την Fairfax του Prem Watsa και τον Wilbur Ross. Όπως γράφει το Institutional Investor, ήταν η εποχή που η Ελλάδα έδειχνε πολιτικά σταθερή, σημείωνε μεγάλη πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, πετύχαινε εμπορικό πλεόνασμα και με τις μειώσεις μισθών εμφάνιζε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα 18% έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. “Όλα αυτά πραγματικά μας εντυπωσίασαν”, δηλώνει ο Wilbur Ross.
Κλείσιμο

Και αποκαλύπτει ότι αρχικά, ο ίδιος και η κοινοπραξία των ξένων επενδυτών είχαν σκεφτεί να τοποθετηθούν στην Alpha Bank ή την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά τελικά αποφάσισαν ότι οι μετοχές αυτές ήταν πολύ ακριβές, λόγω των warrants. Επίσης, δεν τους ενδιέφερε να λάβουν ένα μειοψηφικό ποσοστό σε τράπεζες που παρέμεναν υπό τον κρατικό έλεγχο. “Αυτό περιπλέκει την προσπάθεια εξυγίανσης μιας τράπεζας, γιατί εγείρεται πολιτικό ζήτημα όταν ο κόσμος απολύεται ή αναγκάζεται να βγάζει λιγότερα ή όταν πρέπει να γίνουν κατασχέσεις. Θεωρήσαμε ότι από διοικητικής πλευράς, η ιδιωτική ιδιοκτησία είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα”, εξηγεί ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής. Και προσθέτει ότι οι εξαγορές που πραγματοποίησε η Eurobank έγιναν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ο Jason Manolopoulos, συνιδρυτής του hedge fund Dromeus Capital που επενδύει σε ελληνικές μετοχές (μεταξύ των οποίων η Eurobank και η Alpha), εξηγεί τους άλλους λόγους για τους οποίους η Eurobank προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων. “Είχε το καλύτερο προσωπικό και συστήματα πληροφορικής. Και παραμένει η πιο καινοτόμος και προοδευτική ελληνική τράπεζα”.

Πλέον, οι ξένοι επενδυτές που αγόρασαν τη Eurobank στο 72% της λογιστικής αξίας, εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της επένδυσής τους αυτής: “Έχουμε στόχο να φτάσει η τράπεζα στη 1,5 ή 2 φορές τη λογιστική αξία σε δύο χρόνια”, λέει ο Ross. Και προσθέτει ότι η κοινοπραξία του θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διοίκηση της Eurobank, έχοντας 5 από τις 11 θέσεις του δ.σ. της.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία, κάτι το οποίο ο Χρ. Μεγάλου τοποθετεί στο επόμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης