Γιατί η «άστατη» φορολογία «καίει» την αξία των ακριβών ακινήτων στην Ελλάδα

Γιατί η «άστατη» φορολογία «καίει» την αξία των ακριβών ακινήτων στην Ελλάδα

H Ελλάδα απουσιάζει από το πανευρωπαϊκό τοπ 20 των περιοχών με τις πιο exclusive κατοικίες

Γιατί η «άστατη» φορολογία «καίει» την αξία των ακριβών ακινήτων στην Ελλάδα
Στη βρετανική πρωτεύουσα, με τιμή στα 150 χιλ. ευρώ ανά τ.μ. καταγράφηκε πέρυσι η ακριβότερη αγοραπωλησία κατοικίας στην Ευρώπη, με τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Νότιας Ευρώπης να βρίσκονται επίσης ψηλά στην κατάταξη και την Ελλάδα να απουσιάζει από το πανευρωπαϊκό τοπ 20 των περιοχών με τις πιο exclusive κατοικίες, παρά τη μεγάλη άνοδο του τουρισμού αλλά και τη μεγάλη διαφήμιση, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες, της χώρας μας στα διεθνή ΜΜΕ.

Ετσι, ψηλά στην κατάταξη των πιο exclusive περιοχών για κατοικία στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκονται δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στην Κυανή Ακτή, τη Σαρδηνία αλλά και την Ελβετία, ενώ πολύ ακριβότερες τιμές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφονται επίσης σε Παρίσι, Βιέννη, Μόσχα και Μαγιόρκα. Αυτό προκύπτει με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Engel & Völkers σχετικά με την πορεία της αγοράς στα ακίνητα πολυτελείας στις καλύτερες περιοχές της Ευρώπης.  

“Η Ελλάδα, παρόλο που έχει όλες τις προδιαγραφές ως προς την τοποθεσία, παραμένει αδύναμος κρίκος της Ευρώπης ειδικά στο κομμάτι των ακριβών κατοικιών. Για να λειτουργήσει η αγορά και να πραγματοποιηθούν αγοραπωλησίες για μεγάλα και ακριβά σπίτια στην Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές”, επισημαίνει στο www.newmoney.gr, ο κ. Θεολόγος Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Engel & Voelkers Athens North & Uptown, πιστοποιημένος συνεργάτης της Engel & Völkers Residential GmbH. “Ο περιορισμός των νομικών στρεβλώσεων αλλά και το κομμάτι της φορολογίας είναι σίγουρα δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να πραγματοποιούνται και στη χώρα μας αγοραπωλησίες exclusive κατοικιών. Ειδικά στο θέμα της φορολογίας, το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων δεν είναι τόσο σημαντικό- αυτό μπορεί να είναι υψηλότερο σε άλλες χώρες ανά την Ευρώπη-, κρίσιμο ωστόσο είναι να υπάρξει μία υγιής και συνεπής φορολογική πλατφόρμα ώστε ο αγοραστής από το εξωτερικό να γνωρίζει εκ των προτέρων για τις φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες και δε θα αλλάζουν κάθε χρόνο. Η χώρα μας δεν υστερεί σε τίποτα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, όμως η Μαγιόρκα ή η Βαρκελώνη που είναι ψηλότερα στην κατάταξη και ειδικά οι Κυκλάδες, η Μύκονος και η Σαντορίνη, είναι μοναδικοί, παγκόσμιοι προορισμοί που μπορούν να προσελκύσουν πολύ ''δυνατούς'' αγοραστές από όλο τον κόσμο”. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Μπόσδα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Βουλιαγμένη ή το κέντρο της Αθήνας (π.χ. Ηρώδου Αττικού) με τιμές στα πέριξ των 10 χιλ. ευρώ ανά τ.μ., αλλά και σε μεμονωμένες βίλλες ανά την Ελλάδα που έχουν να κάνουν με πολύ καλές τοποθεσίες.  

Κλείσιμο
Τα ακριβότερα σπίτια στην Ευρώπη

Εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Engel & Voelkers στο Λονδίνο  η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε σε αγοραπωλησία ακινήτου πανευρωπαϊκά για το 2013 είναι μία κατοικία δίπλα από το Hyde Park, αξίας 162 εκατ. ευρώ ή καλύτερα 150.000 ευρώ ανά τ.μ.! Πολύ ψηλά στην κατάταξη και μάλιστα στη δεύτερη θέση βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά, το Μονακό με τις τιμές να αγγίζουν τα 100 χιλ. ευρώ για κατοικίες που πουλήθηκαν με θέα στη μαρίνα.  
Στην τρίτη θέση η Σαρδηνία, όπου όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικά συναλλαγές ακριβώς λόγω της έλλειψης προσφοράς. Οι υψηλότερες τιμές πάντως στις ελάχιστες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν στα 95 χιλ. ευρώ το τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης