Κομισιόν: Πάμε Παρίσι γιατί το ζήτησε η Αθήνα

Κομισιόν: Πάμε Παρίσι γιατί το ζήτησε η Αθήνα

Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Αρχών η συνάντηση με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα, επιβεβαίωσε η Επιτροπή - Λαγκάρντ: Αναμένω οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το ελληνικό χρέος

Κομισιόν: Πάμε Παρίσι γιατί το ζήτησε η Αθήνα
O εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Τοντ, ερωτηθείς εκ νέου σήμερα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ελληνικών Αρχών και των επικεφαλής της τρόικας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Αρχών.

«Αυτή η συνάντηση θα γίνει στο Παρίσι, γιατί το ζήτησαν οι ελληνικές Αρχές και ευχαρίστως δεχόμαστε το αίτημά τους», δήλωσε ο Τζόναθαν Τοντ. Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συνάντηση αφορά πρωτίστως την Ελλάδα και εφόσον οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να πραγματοποιηθεί εκτός Αθηνών, προτείνοντας το Παρίσι, δεν υπήρχε κανένας λόγος άρνησης.

Πάντως η οδός που θα ακολουθηθεί είναι η μέση, αφού η επόμενη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών θα γίνει στο Παρίσι στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά θα ακολουθήσει και επίσκεψη στην Αθήνα για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης αξιολόγησης.
   
Κλείσιμο
Η σύγχυση που προκάλεσαν οι αρχικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, ο οποίος το πρωί της Τρίτης δήλωνε άγνοια για τη συνάντηση του Παρισιού, διαλύθηκε με νεότερη διευκρινιστική δήλωση του ίδιου, που χαρακτήρισε «προπαρασκευαστικό» το ραντεβού στα γραφεία του ΔΝΤ στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.  

Η συνάντηση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη και των άλλων μελών που θα απαρτίζουν την ελληνική αντιπροσωπεία με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι θα έχει, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και δεν θα υποκαταστήσει την επίσκεψη των ελεγκτών στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση προόδου για το ελληνικό πρόγραμμα.
   
«Η αξιολόγηση εκτός συνόρων είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει με τους θεσμικούς μας εταίρους» είχε δηλώσει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, που απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο σχεδιασμό του πρωθυπουργού για έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και σε συμφωνία που προϋπήρξε με τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας.

«Με δεδομένο ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, δεν θα πρόκειται για έλεγχο, αλλά για αξιολόγηση του προγράμματος και κατά συνέπεια κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία» ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Βεβαίως, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να βρίσκονται εδώ και να προσφέρουν βοήθεια» συμπλήρωσε.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο γραφείο της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε την Τρίτη στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οπως ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ, το πρώτο θέμα είναι η ανάλυση της βιωσιμότητας, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει ταυτοποιηθεί, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Ακόμη, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει τους Ευρωπαίους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει το φθινόπωρο του 2012 για  την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας. Τέλος, ανέφερε ότι από δημοσιονομικής πολιτικής βλέπει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα του ελληνικού προγράμματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης