Με ευρωπαϊκό σύστημα στο εξής οι συμβάσεις του Δημοσίου

Με ευρωπαϊκό σύστημα στο εξής οι συμβάσεις του Δημοσίου

Διαβάστε τις βασικές καινοτομίες που εισάγει το σχέδιο νόμου

Με ευρωπαϊκό σύστημα στο εξής οι συμβάσεις του Δημοσίου
Να θεραπεύσει πληγές δεκαετιών και να κλείσει τις «τρύπες» στο σύστημα υπογραφής κρατικών συμβάσεων, από τις οποίες το δημόσιο έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ για ατελή ή υπερτιμολογημένα έργα χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει και να βρει το δίκιο του από τους προμηθευτές του που έπαιζαν "στα δάκτυλα" τα νομικά τερτίπια, επιχειρεί η κυβέρνηση, με το νέο καθεστώς που επιβάλλει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε 182 άρθρα που εκτείνονται σε κάπου 100 σελίδες, το νομοσχέδιο αναλύει το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης και αποτελεί μεταφορά του νομικού καθεστώτος με βάση το οποίο εδώ και χρόνια συνάπτουν συμβάσεις οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο «αμαρτωλός» χώρος των δημοσίων συμβάσεων είναι διαχρονικά βεβαρημένος, όπως τονίζεται και στην εισηγητική έκθεση, με το ότι δε γίνεται διαφανής  και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού, του ΠΔΕ και των κοινοτικών κονδυλίων των ευρωπαϊκών ταμείων, με συνέπεια αφ’ ενός μεν να επιβαρύνονται τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα και εν τέλει το δημόσιο χρέος, αφ’ ετέρου δε να καθυστερεί ή να ακυρώνεται η υλοποίηση έργων και υποδομών που θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την μεταστροφή του οικονομικού κλίματος.

Κλείσιμο
Επιπλέον και οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα πιστοποιηθούν, προκειμένου να  χειρίζονται αποτελεσματικά τα σχέδια συμβάσεων.

Ειδικότερα, οι βασικές καινοτομίες που εισάγει το σχέδιο νόμου είναι οι ακόλουθες:

1. Ενιαίοι κανόνες: Ρυθμίζονται με ενιαίο τρόπο οι διαδικασίες ανάθεσης όλων των μορφών δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, ανεξάρτητα από το είδος της αναθέτουσας αρχής ή αναθέτοντος φορέα (Κράτος, Ο.Τ.Α., δημόσιες επιχειρήσεις, Δ.Ε.Κ.Ο. κλπ.) και καταργούνται όλες οι αντίθετες προϊσχύουσες διατάξεις και όλα τα ειδικά καθεστώτα ανάθεσης που θεσπίσθηκαν κατά καιρούς μετά από αίτημα διάφορων φορέων του Δημόσιου Τομέα. 

2. Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς: ο ανάδοχος δεσμεύεται από τη ρήτρα ακεραιότητας, η οποία προβλέπει ότι η σύμβαση καταγγέλλεται υποχρεωτικά εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ανάδοχος, πριν ή κατά τη διαδικασία ανάθεσης, αλλά και κατά το στάδιο της εκτέλεσης της σύμβασης, υπέπεσε σε παράνομες συμπεριφορές.

3. Προγραμματισμός: Εισάγεται το πρώτον ρητή και καθολική υποχρέωση των αναθετουσών αρχών / αναθετόντων φορέων για τον προγραμματισμό των δημοσίων συμβάσεων που προτίθενται να συνάψουν. Η ρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς με αυτήν εισάγεται και εμπεδώνεται στη διοικητική πρακτική ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις αναθέτουσες αρχές/φορείς εκ των προτέρων και έγκαιρα, ώστε να προγραμματίζουν τις ανάγκες τους για σύναψη δημοσίων συμβάσεων, προκειμένου να είναι σε θέση να επιλέγουν την βέλτιστη διαδικασία και τρόπο σύναψης των συμβάσεων και να προϋπολογίζουν τις εκτιμώμενες δαπάνες.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης