Υπουργός Οικονομικών Κύπρου: Η χώρα προχωρά προς την ανάκαμψη

Υπουργός Οικονομικών Κύπρου: Η χώρα προχωρά προς την ανάκαμψη

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι την προσεχή Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Υπουργός Οικονομικών Κύπρου: Η χώρα προχωρά προς την ανάκαμψη
Η Κύπρος προχωρά προς την ανάκαμψη, με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Τρόικα για την επικαιροποίηση του μνημονίου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ωστόσο, ότι οι θετικές διαπιστώσεις δεν σημαίνουν παραγνώριση των δυσκολιών που υπάρχουν.

Πρόσθεσε ότι την προσεχή Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.

Κλείσιμο
Ανέφερε ότι λεπτομέρειες για τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας θα δοθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με καθοριστική παρέμβαση του χθες βράδυ, συνέβαλε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, έως το τέλος Αυγούστου, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχολιάζοντας τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, ο κ. Γεωργιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι διασφαλίζονται με τρόπο ικανοποιητικό τα δικαιώματα τόσο των καταθετών όσο και των δανειζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό ΡΙΚ, η διαδικασία που συμφωνήθηκε για τις εκποιήσεις ακινήτων είναι η ακόλουθη:

- θα υπάρχει εκτίμηση του ακινήτου, το οποίο θα οδηγηθεί σε δημοπρασία τόσο από την τράπεζα όσο και από τον ιδιώτη, κι εάν υπάρχει διαφορά στις δύο εκτιμήσεις, τότε θα ορίζεται τρίτος ανεξάρτητος εκτιμητής.

-το ακίνητο θα οδηγείται σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης στο 80% της αξίας που θα καθορισθεί με την πιο πάνω διαδικασία. Η τιμή θα είναι απόρρητη και θα αποτελεί ποινικό αδίκημα η δημοσιοποίησή της.

-η τιμή αυτή θα είναι έγκυρη για τρεις μήνες και ακολούθως για τους επόμενους εννέα μήνες η τιμή πώλησης θα καθορίζεται στο 50%.

-μετά τον ένα χρόνο, θα γίνεται επανεκτίμηση του ακινήτου και σε καμία περίπτωση η τιμή δεν θα μειώνεται κάτω από το 50 τοις εκατόν της εκτιμημένης αξίας.

Έως το τέλος του έτους θα εξαιρείται η δημοπρασία της πρώτης κατοικίας, αλλά μέχρι τότε αναμένεται να ψηφισθεί νομοθεσία για την αφερεγγυότητα και έτσι θα προστατεύεται η κύρια κατοικία με άλλη νομοθεσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης