Η Κομισιόν επιβάλλει νέους κανόνες στα δημόσια έργα

Η Κομισιόν επιβάλλει νέους κανόνες στα δημόσια έργα

Καταργούνται τα κατώτερα όρια προϋπολογισμού προς όφελος των μεγάλων τεχνικών εταιρειών

Η Κομισιόν επιβάλλει νέους κανόνες στα δημόσια έργα
Σε κατάργηση των κατώτερων ορίων με τα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα οι μεγάλες εργοληπτικές επιχειρήσεις προχωρεί το υπουργείο Υποδομών, με στόχο να συμμορφωθεί το ελληνικό Δίκαιο με τις κοινοτικές αρχές και τις απαιτήσεις της νομολογίας του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τη σχετική τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που κατατέθηκε με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν χθες ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης και η υφυπουργός κ. Φώφη Γεννηματά.

Πρόκειται για την προσπάθεια της χώρας να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ στην οποία είχαν φτάσει προ διετίας σχετικές καταγγελίες. Πρόσφατα, εναντίον της Ελλάδας υπήρξε αιτιολογημένη γνώμη και αντίστοιχα προειδοποιητική επιστολή, σύμφωνα με την οποία οι αιτίες αποκλεισμού εργοληπτικών επιχειρήσεων από δημοπρασίες δημοσίων έργων με βάση τα κατώτατα όρια δεν συμβιβάζονται ούτε με τις αρχές της ΕΕ ούτε με τις αποφάσεις του ΔΕΕ. “Η ύπαρξη κατώτερων ορίων και συνεπώς ο αποκλεισμός των εταιρειών με βάση αυτά παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου της ΕΕ περί διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και αναλογικότητας”. Η απόφαση επεκτείνεται στους περιορισμούς που θέτει η ελληνική νομοθεσία και στους μελετητές. Στην πραγματικότητα όμως οι εργοληπτικές εταιρείες, ελάχιστα εμποδίζονταν από το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν, συστήνοντας θυγατρικές εταιρείες προκειμένου να “χτυπούν” και μικρότερα έργα. Με το άνοιγμα της αγοράς πάντως και σε θεσμικό επίπεδο στραγγαλίζονται ακόμη περισσότερο οι “εξοντωμένοι” μικροί του κλάδου, οι οποίοι πλέον θα έχουν απέναντί τους στους διαγωνισμούς τα μεγάλα κατασκευαστικά μεγαθήρια.

Με την απόφαση του υπουργείου επικαιροποιούνται τα υφιστάμενα ανώτατα όρια προϋπολογισμού των δημοσίων έργων στα οποία έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν οι εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ εργοληπτικές επιχειρήσεις και ισχύουν από το 2003 καθώς και τα υφιστάμενα ανώτατα όρια προεκτιμώμενης αμοιβής μελετών στα οποία έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στα μητρώα μελετητών και εταιρειών μελετών.

Κλείσιμο
Με βάση την απόφαση τα όρια προϋπολογισμού ανά κατηγορία έργων στα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ τεχνικές εταιρείες ανάλογα με την τάξη εγγραφή τους είναι:

-για την Α1 τάξη ανώτατο όριο 150.000 ευρώ
-για την Α2 500.000 ευρώ
-για την 1η τάξη 1.250.000 ευρώ
-για την 2η τάξη 2.500.000 ευρώ
-για την 3η τάξη 5.000.000 ευρώ
-για την 4η τάξη 10.000.000 ευρώ
-για την 5η τάξη 30.000.000 ευρώ
-για την 6η τάξη 55.000.000 ευρώ
-για την 7η τάξη δεν τίθεται ανώτατο όριο

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης