Goldman Sachs: Γιατί δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα

Goldman Sachs: Γιατί δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα

Το υψηλό χρέος παραμένει το μεγάλο πρόβλημα και το κρίσιμο ερώτημα για τις προοπτικές της Ελλάδας, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα

Goldman Sachs: Γιατί δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα
Δεν συμφέρει κανέναν η Ελλάδα να λάβει τρίτο πακέτο διάσωσης, ούτε τους δανειστές της ούτε την ίδια, επισημαίνει σε report της η Goldman Sachs που παρατηρεί πως η συζήτηση για ένα πιθανό νέο πακέτο βοήθειας έχει "φουσκώσει" το τελευταίο διάστημα τροφοδοτούμενη κυρίως απ' την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (+75 μβ η δεκαετία απ' τον Ιούνιο στα επίπεδα του 6,26%) αλλά και από την δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές που δεν προσέλκυσε το ίδιο επενδυτικό ενδιαφέρον με αυτό της πρώτης, παρατηρεί η Goldman Sachs. Σημειώνει δε στο report πως γίνεται αποδέκτης πολλών σχετικών ερωτημάτων απ' τους πελάτες της. 
 
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η αναταραχή στην ελληνική αγορά προέρχεται περισσότερο απ' τις εξελίξεις και τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο στην Πορτογαλία που πυροδότησαν πανευρωπαϊκές αναταράξεις. Σπεύδει μάλιστα να τονίσει πως στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει κάτι με δεδομένο α) ότι η πολιτική προσαρμογής και προώθησης των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα, και β) ότι η ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται να διευρύνεται. 
 
Βέβαια τα τρέχοντα επιτόκια και η πιθανότητα μετάδοσης του ευρύτερου ρίσκου στην Ευρωπεριφέρεια, όπως κατέδειξε η περίπτωση της Πορτογαλίας, δεν είναι ενθαρρυντικά στοιχεία για την πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές σε μεγάλη κλίμακα ή με συχνότητα, όπως σημειώνει η Goldman, παρά την όποια συνεχιζόμενη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών. 
 
Κλείσιμο
Ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, μία πλήρης πρόσβαση στις αγορές είναι μη αναγκαία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μείωση των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως συνέπεια της αναδιάρθρωσης του χρέους. Από το 2016 ως το 2020 οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μικρότερες των 10 δισ ευρώ ετησίως. Ο δεύτερος είναι πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος υπάρχουν αχρησιμοποίητες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως και με κάποιες μικρές εκδόσεις ομολόγων ώστε να καλυφθεί το όποιο χρηματοδοτικό κενό. Μια γνωστή "πηγή" είναι τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης