ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη τουλάχιστον 0,7% το 2014

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη τουλάχιστον 0,7% το 2014

«Όχι» στην μεταρρυθμιστική αδράνεια -Κινητήρια δύναμη ο τουρισμός - Εκτιμά ότι η ανεργία θα περιοριστεί στο 26,7% στο τέλος του έτους

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη τουλάχιστον 0,7% το 2014
Με ρυθμό 0,7% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία φέτος μετά από έξι χρόνια ύφεσης χάρη στον τουρισμό, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. 

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1%, και από την καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού. 

Το Ινστιτούτο, στην τριμηνιαία του έκθεση, επισημαίνει τον κίνδυνο αδράνειας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για χρηματοδότηση νέων παραγωγικών επενδύσεων. 

Το ΙΟΒΕ προέβλεψε επίσης μικρότερη ανεργία για φέτος σε σχέση με πέρυσι, αλλά αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για το ποσοστό της, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 26,7% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 26%. Το 2013 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 27,3%.

Ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας αναμένεται να λειτουργήσει φέτος η πραγματοποίηση 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο από τις συνολικά 15.000 που έχουν προγραμματιστεί για τη διετία 2013-2014, ανέφερε.
Κλείσιμο

Αναφερόμενο στις τράπεζες, το ΙΟΒΕ θεωρεί αρκετά πιθανό τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής της ΕΚΤ αργότερα φέτος να αναδείξουν μικρές ή μηδενικές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οπως επισημαίνεται, ακόμη στην έκθεση του ΙΟΒΕ, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης προς νέες παραγωγικές επενδύσεις, εξέλιξη που, εκτός των άλλων, απαιτεί και αποφασιστικότητα στο ζήτημα του χειρισμού παλαιότερων δανείων. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης