Κομισιόν: «Πράσινο» στα σχέδια αναδιάρθρωσης των Εθνική - Πειραιώς

Κομισιόν: «Πράσινο» στα σχέδια αναδιάρθρωσης των Εθνική - Πειραιώς

«Με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η ΕΤΕ θα εστιάσει τις δραστηριότητές της στις ισχυρές τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Τουρκία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια

Κομισιόν: «Πράσινο» στα σχέδια αναδιάρθρωσης των Εθνική - Πειραιώς
Εγκρίθηκαν την Τετάρτη από την Κομισιόν τα σχέδια αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα και με τα οποία θα τρέξουν και τα στρες τεστ της ΕΚΤ. Έτσι το "πράσινο φως" έχουν λάβει και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τα σχέδια που κατέθεσαν.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σταδιακά με ορίζονται μέχρι και το 2018 και στόχο έχουν να περιορίσουν την εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από την βοήθεια που απολαμβάνουν από τον δημόσιο τομέα.

Η μείωση των λειτουργικών δαπανών, η πώληση ζημιογόνων θυγατρικών και μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων αποτελούν μερικές μόνο δεσμεύσεις. Παράλληλα, έχουν δεσμευτεί για τον σταδιακό περιορισμό της υποστήριξης που παρέχουν σε κεφάλαια στις τράπεζες που ελέγχουν στο εξωτερικό. 

Κλείσιμο
Η υλοποίηση των συγκεκριμένων πλάνων είναι εξαιρετικά σημαντική, αφενός γιατί η ΕΚΤ δέχτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, να τα λάβει υπόψη στη διαδικασία συνολικής αξιολόγησης που ήδη “τρέχει” και θα καταλήξει στα stress tests του Οκτωβρίου και αφετέρου διότι η πιστή τους εφαρμογή θα “ξεκλειδώσει” μία σειρά καθοριστικών εξελίξεων.

Όσο διαρκεί η υλοποίησή τους οι τράπεζες υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, όπως η μη διανομή μερίσματος. Για το συγκεκριμένο, ωστόσο, θέμα ανώτερα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι όταν έρθει η ώρα και αποφασίσουν να διανείμουν μέρισμα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση της DGComp, αφού πρώτα αποδείξουν ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές και τα σχέδια αναδιάρθρωσης εφαρμόζονται πιστά.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης