ΔΝΤ: Επικίνδυνη η «εσωτερική υποτίμηση» στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Επικίνδυνη η «εσωτερική υποτίμηση» στην Ελλάδα

Αναγκαίες οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, όχι απαραίτητα με μειώσεις μισθών

ΔΝΤ: Επικίνδυνη η «εσωτερική υποτίμηση» στην Ελλάδα
Η έως τώρα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έχει γίνει κυρίως μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα, σημειώνουν αναλυτές του ΔΝΤ σε νέα έκθεση του Ταμείου, στην οποία αναλύουν και την ευθύνη των χωρών του Βορρά.

Το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης εφάρμοσαν επίπονες εξωτερικές και εσωτερικές προσαρμογές, ακολουθώντας στρατηγικές εσωτερικής υποτίμησης.  Όπως τονίζεται, η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες «ελλειμματικές» οικονομίες της ευρωζώνης είναι αναγκαία, όχι όμως απαραίτητα μέσω απελευθέρωσης των μισθών προς τα κάτω. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, η απελευθέρωση στις μειώσεις μισθών θα μπορούσε να επιταχύνει την προσαρμοστικότητα στην αγορά εργασίας και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, αλλά η πτώση των εισοδημάτων θα έπληττε τη ζήτηση και την επιστροφή της «εσωτερικής ισορροπίας» στις χώρες του ευρωνότου.

Αντίθετα, οι αναλυτές προτείνουν τη μείωση των φόρων που παρακρατούνται από μισθούς, και συνεπώς την αύξηση των καθαρών αποδοχών, αλλά και την παράλληλα αύξηση των φόρων στην κατανάλωση.

Κλείσιμο
Οι αναλυτές του ΔΝΤ σημειώνουν πως η έως τώρα εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έχει γίνει «κυρίως» μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και συρρίκνωσης της εσωτερικής ζήτησης, κι όχι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να ανακατανείμουν τους εργαζόμενους σε εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Η πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ήταν περιορισμένη, επισημαίνεται στην έκθεση και σημειώνεται πως «οι εξαγωγές ανέκαμψαν αλλά ο μεταποιητικός τομέας παραμένει μικρότερος από τα προ κρίσης επίπεδα».

Διαβάστε περισσότερα στο
newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης