Πόσο θα επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία;

Πόσο θα επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία;

Οι συνέπειες στην ενέργεια, τον ελληνικό τουρισμό αλλά και τη βιομηχανία - Στο παιχνίδι και οι πυρηνικοί δεσμοί ΕΕ-Ρωσίας

Πόσο θα επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία;
Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποίησαν τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στον απόηχο της κατάρριψης της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών και οι αναλυτές ήδη αποτιμούν τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ίδια την Ευρώπη.

Πολλοί Ευρωπαίοι αναλυτές ανησυχούν ότι οι κυρώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ για κρίσιμους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς, όπως, κυρίως, η ενέργεια.

Αλλά και στην Ελλάδα παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας, θα πλήξει τον τουρισμό. Ήδη, τουριστικοί παράγοντες μιλούν για ακυρώσεις από την πλευρά των Ρώσων τουριστών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Α. Ανδρεάδης, εκτίμησε ότι αν υπάρξουν νέες κυρώσεις, ο αριθμός των τουριστών θα περιοριστεί φέτος στο 1 εκατ. από 1,35 εκατ. τουριστών που ήρθαν το 2013.

Κλείσιμο
Σημειωτέον, ότι η πρόβλεψη με βάση και τις προκρατήσεις για φέτος ήταν για 1,5 εκατ. τουρίστες, προτού ξεκινήσει η κρίση στην Ουκρανία. Με τα πρώτα γεγονότα, η πρόβλεψη έπεσε στα 1,35 εκατ. τουρίστες, ενώ μετα την κατάρριψη του αεροπλάνου το κλίμα γίνεται πιο άσχημο.

Οι νέες κυρώσεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μέχρι και ολόκληρους τομείς της βιομηχανίας, αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi.

Αυτές, ενδέχεται να αφορούν στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, στον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, στα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης -στρατιωτικής και πολιτικής- και στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η "έσχατη λύση για τη Δύση", σύμφωνα με δηλώσεις του Robert Burgess της Deutsche Bank στο CNBC, θα είναι οι ενεργειακοί περιορισμοί στην διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σοβαρά το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το κόστος των κυρώσεων που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας υφίσταται ήδη η Γερμανία και ειδικότερα η βιομηχανία της, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με ανάλυση του περιοδικού, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ηγέτες υπερέβησαν το «ψυχολογικό εμπόδιο» που λέγεται «κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων Ρώσων», αλλά και «περιορισμοί στην συνεργασία με συγκεκριμένες ρωσικές επιχειρήσεις», οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες δεν επιτρέπεται πλέον να χορηγούν δάνεια σε ρωσικές εταιρείες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ βρίσκονται η πετρελαϊκή Rosneft, η εταιρεία φυσικού αερίου Novatek, η Gazprombank και η Kalashnikov.

Εντωμεταξύ, η τιμή του ευρώ βρέθηκε νωρίτερα να διαπραγματεύεται κάτω από 1,3471 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς οι φόβοι για τις οικονομικές επιπτώσεις από το ενδεχόμενοι νέων κυρώσεων στη Ρωσία πληθαίνουν.

Ωστόσο η απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση πολεμικών πλοίων στη Μόσχα, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2011, δείχνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαράξει κοινή στρατηγική.

Το επόμενο πλήγμα σε βάρος των ρωσικών επιχειρήσεων μπορεί να γίνει μόνο από τους αρχηγούς των χωρών. Για το λόγο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν επί συγκεκριμένης λίστας πιθανών κυρώσεων. 


Η σημασία της πυρηνικής ενέργειας

Η ΕΕ θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει να κάνει στον εαυτό της τεράστια οικονομική ζημία, σε περίπτωση που η Ρωσία απαντήσει με κλείσιμο των ροών φυσικού αερίου.

Η Ρωσία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, αν και πρόκειται για πιο ρευστή αγορά όπου δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Όμως σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης παίζει και ο ρωσικός εφοδιασμός για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, που θα μπορέσει να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αφού αποτελεί μία από τις βασικές πηγές ηλεκτρισμού της ΕΕ.

Οι Ρώσοι είναι οι κύριοι προμηθευτές της πρώτης ύλης για το πυρηνικό καύσιμο, του ουρανίου. Παρόλο που υπάρχει διεθνής αγορά για το ουράνιο, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 18% των προμηθειών της ΕΕ (μετά το Καζακστάν και τον Καναδά).

Επιπλέον, το 30% της επεξεργασίας και του εμπλουτισμού του ουρανίου για να γίνει κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από  ρωσικές εταιρείες.

Σε αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι η ΕΕ διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό πυρηνικών αντιδραστήρων ρωσικής κατασκευής - 18 στο σύνολο.

Μπορεί κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, να προχωρούν στην ολική απεξάρτησή τους από την πυρηνική ενέργεια, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα προέρχεται από πυρηνική ενέργεια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και χρήστης πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, αφού καλύπτει το 75% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό είναι 18%, ενώ η Ιταλία δεν χρησιμοποιεί καθόλου πυρηνική ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης