Τρόικα: Γραμμή-γραμμή εξετάζουν τις επιδόσεις των υπουργείων

Τρόικα: Γραμμή-γραμμή εξετάζουν τις επιδόσεις των υπουργείων

Λύση στα κόκκινα δάνεια ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών - «Δεν θα στουκάρουμε τις τράπεζές μας» λένε κυβερνητικές πηγές - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με Δένδια - Νωρίτερα είδαν Βρούτση και Βορίδη - Από ένα ταμείο όλες οι συντάξεις - Για τον Σεπτέμβριο πάει η συζήτηση για τα ΜΗΣΥΦΑ 

Τρόικα: Γραμμή-γραμμή εξετάζουν τις επιδόσεις των υπουργείων
Αλλεπάλληλες συσκέψεις με  εκπροσώπους της κυβέρνησης έχει από το πρωί της Παρασκευής η Τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρώτα συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την Αθήνα να παίζει καθυστερήσεις στις συζητήσεις στα ακανθώδη ζητήματα που εγείρουν οι ελεγκτές για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Τα θέματα αυτά ετέθησαν χωρίς να συζητηθούν στη σύσκεψη που είχε ο κύριος Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής των ελεγκτών, σε μια προσπάθεια να εξεταστούν αργότερα, στην μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου. Στην παρούσα φάση πάντως, δεν έγινε καμία συζήτηση για περισσότερες δόσεις για χρέη στα Ταμεία.
 
Αντιθέτως, στην 5ωρης διάρκειας σύσκεψη που είχε σήμερα με τους ελεγκτές, ο υπουργός Εργασίας τους παρουσίασε εκτενώς το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων. «Θα υπάρχει ένα Ενιαίο Ταμείο για την απονομή συντάξεων» έλεγε αρμόδια πηγή που μετέχει στις συσκέψεις. «Η θεώρηση των βιβλιαρίων αποτελεί παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά από το τέλος 2015 με ένα κλικ θα γίνεται και η απονομή της σύνταξης. Αυτό εντυπωσίασε τους δανειστές. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο διάδοχος του Ματίας Μορς στο κλιμάκιο της ΕΕ, είπε ότι αυτό δεν το έχουμε ούτε την χώρα μου, είναι πρωτοπόρος η Ελλάδα» τόνιζε η ίδια πηγή, για να δείξει ότι από το 2015 οι συντάξεις θα απονέμονται ταχύτατα –ενώ σήμερα καθυστερεί να εκδώσει συντάξεις ύψους 3 δισ. ευρώ.
 
Επιπλέον και ο υφυπουργός Εργασίας κύριος Βασίλης Κεγκέρογλου παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο για την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα παρουσιαστεί και επίσημα τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Το μέτρο θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο θα μεταφερθεί η διαχείριση και για όλες οι άλλες πολιτικές κοινωνικής συνοχής όπως το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κλπ που σήμερα γίνεται από άλλα υπουργεία. Γι' αυτό και στη συνάντηση οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας ζήτησαν, επίσης,  να μεταφερθούν όλα τα κοινωνικά επιδόματα υπό την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερος έλεγχος και στόχευση στην απονομή τους.
(Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Κλείσιμο

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των δανειστών είδαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι 
επικεφαλής της Tρόικας, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη επικεντρώθηκαν στη φαρμακευτική δαπάνη και τον ΕΟΠΥΥ.
 
Τα έσοδα και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ μπήκαν και αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας με αυστηρές επισημάνσεις να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό. Κατά πληροφορίες, ζητήθηκε η παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ύψους 1,9  δισ. ευρώ για το 2014, αλλά καθώς και υπο-δαπάνη για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, που έχει προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος στα 100 εκατ. ευρώ.
 
Ο στόχος της κατανάλωσης γενοσήμων έως και ποσοστό 60% μέχρι του τέλους του έτους παραμένει μείζονα μνημονιακή εκκρεμότητα καθώς το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τις δύο πλευρές ήταν αυτό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και της διάθεσής τους εκτός φαρμακείων. Κατά πληροφορίες, τα ΜΗΣΥΦΑ παραπέμφθηκαν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Μετά από τις επαφές με τους Βρούτση και Βορίδη, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ενώ η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:30. 

Η κυβέρνηση που αναζητεί την χρυσή τομή ανάμεσα στις πιέσεις της Τρόικας και στην οικονομική και κοινωνική «νάρκη» που καλείται να αντιμετωπίσει θέτει ως στόχο να μην πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η όποια λύση δοθεί στο πρόβλημα της αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού κυρίου Νίκου Δένδια με τους επικεφαλής των ελεγκτών, «εμείς θα βρούμε τη λύση, δεν μας λένε κάντε το ένα ή το άλλο, θεωρούν ότι είμαστε αρκετά νοήμονες και η όποια λύση να είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για να μη "στουκάρουμε" τις τράπεζές μας και κινδυνεύσουν οι καταθέσεις».

Το θέμα θα συζητηθεί σε βάθος την ερχόμενη Τρίτη, σε σύσκεψη που θα γίνει με το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τους εκπροσώπους των δανειστών. «Το θέμα δεν αποτελεί ακόμη προαπαιτούμενο, η τρόικα δεν θέτει όρους και χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπισή του, έχει την άποψη ωστόσο ότι οι διαδικασίες πρέπει να είναι σύντομες και αποτελεσματικές». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης