Γιατί το Υπ. Οικονομικών άντλησε τα μισά κεφάλαια απ' όσα ζητούσε με το 3ετές ομόλογο

Γιατί το Υπ. Οικονομικών άντλησε τα μισά κεφάλαια απ' όσα ζητούσε με το 3ετές ομόλογο

Oι ανησυχίες για επανεμφάνιση ευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης είχε επιπτώσεις και στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου - Το Υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τα κεφάλαια που άντλησε στο 1,5 δισ. ευρώ, για να μην εγκλωβίσει, όπως αναφέρουν πηγές του, τους νέους ομολογιούχους - επενδυτές

Γιατί το Υπ. Οικονομικών άντλησε τα μισά κεφάλαια απ' όσα ζητούσε με το 3ετές ομόλογο
Μετασεισμούς στα χρηματιστήρια αλλά και έντονη ανησυχία στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης προκάλεσαν οι φόβοι για αναζωπύρωση της τραπεζικής κρίσης, μετά την αδυναμία της πορτογαλικής Banco Espirito Santo να αποπληρώσει τίτλους της.

Την Πέμπτη οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές αλλά και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση που τους επανέφερε στα χαμηλά δύο μήνων, η ισπανική Banco Popularar προχώρησε στην αναβολή της έκδοσης ομολόγων αλλά και η ιταλική Rottapharm ακύρωσε τη δημόσια εγγραφή της.

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 1,84% στις 1.151,48 μονάδες. Στη Γερμανία ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,52%, ο γαλλικός δείκτης έχασε 1,34%, ο ισπανικό IBEX είχε απώλειες 1,35% και το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας έκλεισε με απώλειες 4,2%.

Κλείσιμο
Oι επιπτώσεις και στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν άμεσες καθώς τελικά το Υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τα κεφάλαια που άντλησε στο 1,5 δισ. ευρώ, για να μην εγκλωβίσει, όπως αναφέρουν οι πήγες του, τους νέους ομολογιούχους - επενδυτές.

Όπως επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκδοση του ομολόγου ήταν «τολμηρή κίνηση»  δεδομένης της αναστάτωσης γύρω από την Πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo.

Εν τω μεταξύ, η πτώση των χρηματιστηρίων στις ευρωπαϊκές χώρες της Περιφέρειας, έφερε άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων αυξάνοντας και τα spread.

Έτσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε χθές στο 6,3% με το spread να ανεβαίνει ξανά πάνω από τις 500 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού.

Στην Ισπανία οι αποδόσεις των ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 2,8% με το spread στις 161 μ.β, στην Ιταλία στο 2,93% η απόδοση με το spread στις 172,8 μ.β, ενω στην Πορτογαλία η απόδοση εκτοξεύθηκε σχεδόν στο 4% με το spread στις 278 μονάδες.

Ο Jim Reid, γνωστός αναλυτής της Deutsche Bank, προειδοποιεί ότι η υπόθεση της Banco Espirito Santo έχει ευρύτερες επιπτώσεις. “Οι εντάσεις στην Espirito προκαλούν ερωτήσεις για την πραγματική υγεία των περιφερειακών τραπεζών και φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί”.

“Αυτή τη στιγμή η περιφέρεια παραμένει εκτεθειμένη σε περαιτέρω (περιορισμένη) αναδίπλωση”, αναφέρει ο Patrick Jacq, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της BNP Paribas, αναφερόμενος στις υψηλές αποδόσεις της περιφέρειας. “Οι λιγότερο ρευστές αγορές είναι εκτεθειμένες σε περιορισμένο sell off.”

Οι συνέπειες από την κρίση στην Banco Espirito Santo εντείνονται από το γεγονός ότι αυτή εκδηλώθηκε σε μία στιγμή που πολλοί αναλυτές προειδοποιούσαν για φούσκα στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας. Και επομένως, ακόμα και μία υποψία κρίσης οδηγεί τους επενδυτές να σπεύσουν

“Το ένα πράγμα στο οποίο σχεδόν όλοι μπορούν να συμφωνήσουν, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει κάποια φούσκα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση”, σημειώνει ο Jim Iuorio, της TJM Institutional Services.

Διαβάστε περισσότερα από το www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης