Το ΔΝΤ πήρε το μάθημά του από την ελληνική διάσωση

Το ΔΝΤ πήρε το μάθημά του από την ελληνική διάσωση

Θέλει να καταργήσει την εξαίρεση στους κανόνες του που επέτρεψε στην Ελλάδα να λάβει δάνεια διάσωσης, το 2010, χωρίς να προχωρήσει πρώτα στην αναδιάρθρωση του χρέους της...

Το ΔΝΤ πήρε το μάθημά του από την ελληνική διάσωση
Να καταργήσει την εξαίρεση στους κανόνες του που επέτρεψε στην Ελλάδα να λάβει δάνεια διάσωσης, το 2010, χωρίς να προχωρήσει πρώτα στην αναδιάρθρωση του χρέους της, εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από μελέτη του, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η εξαίρεση υιοθετήθηκε από το Ταμείο στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοσή της στην υπόλοιπη την Ευρωζώνη. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ δέχθηκε να δώσει δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα παρότι δεν μπορούσε να πει με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα ότι το χρέος της ήταν βιώσιμο. Επρόκειτο για μία εξαίρεση στους κανόνες του Ταμείου, που κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο διακύβευμα της κρίσης.

Όμως, με τη σημερινή μελέτη, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προτείνουν να υιοθετείται στο μέλλον μια διαφορετική προσέγγιση. Ειδικότερα, προτείνουν να γίνεται μια μικρή επιμήκυνση στην περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων της χώρας, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια του Ταμείου.

Κλείσιμο
“Έχει γίνει σαφές ότι η συστημική εξαίρεση που καθιερώθηκε το 2010 δεν αποτελεί μια συνεπή μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα”, αναφέρει η μελέτη. Και προτείνει αλλαγές που θα “βοηθήσουν τη χώρα μέλος να βελτιώσει τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς να απαιτείται κατ΄ ανάγκη μια σημαντική μείωσή του”.

Πρόκειται για την προσπάθεια του ΔΝΤ να πάρει ένα μάθημα από την ελληνική διάσωση, η οποία κατέληξε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ, το 2012. Στόχος του είναι να “μειώσει το κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους δανειζόμενους”.

Πηγή: newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης