Με οριακή πλειοψηφία το «πράσινο φως» για την ομαδική απόλυση 45 χαλυβουργών

Με οριακή πλειοψηφία το «πράσινο φως» για την ομαδική απόλυση 45 χαλυβουργών

Υπερψήφισαν οι τρεις εκπρόσωποι του υπ. Εργασίας και ο εκπρόσωπος των εργοδοτών - Καταψήφισαν ΓΣΕΕ, υπ. Οικονομικών και ένας ειδικός σύμβουλος του υπ. Εργασίας

Με οριακή πλειοψηφία το «πράσινο φως» για την ομαδική απόλυση 45 χαλυβουργών
Την ομαδική απόλυση 45 χαλυβουργών από τη Χαλυβουργία Ελλάδας ενέκρινε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που συνεδρίαση υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη.

Η απόφαση επί του αιτήματος της οικογένειας Μάνεση για τους εργαζομένους στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 4-3 με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για έντονο παρασκήνιο. Την πρόταση υπερψήφισαν η ΓΓ και άλλοι δύο εκπρόσωποι του υπ. Εργασίας και ο ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών που συμμετέχει στην επταμελή επιτροπή. Αντίθετα καταψήφισαν η ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και ο ειδικός σύμβουλος του υπ. Εργασίας που μετείχε στη συνεδρίαση

Η Χαλυβουργία ήταν η μόνη επιχείρηση που υπέβαλε επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις. 

Κλείσιμο
Η απόφαση θεωρείται ότι θα αποτελέσει «crash test» για την Τρόικα η οποία θα κρίνει αν λειτουργεί αποτελεσματικά το ΑΣΕ ή πρέπει η απελευθέρωση των απολύσεων να επιβληθεί με νόμο.

Στην έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ όρισε ρητά ότι θα αξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο. 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τη βούλα του νόμου πήρε περίοδο χάριτος έως τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά» καθώς το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στην Γενική Γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).  Για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ, οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτηση τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει  να αποδείξουν με «ντοκουμέντα» την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την «ανακούφιση» των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης