Νέα επίθεση του ΔΝΤ στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα

Νέα επίθεση του ΔΝΤ στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα

Τέλος οι τριετίες από το 2017 - Επανέρχεται η αξίωση για νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων

Παραλίγο να τον  σκοτώσει για την προτεραιότητα!
Νέα επίθεση του ΔΝΤ στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα
Το ΔΝΤ στην έκθεσή του «επιτίθεται» στο επίδομα προϋπηρεσίας του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί εμπόδια στην απορρόφηση της ανεργίας και αξιώνει την κατάργησή του από το 2017.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ διευκρινίζει στην έκθεση ότι ο κατώτατος μισθός – ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μέσω του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από την  1η Ιανουαρίου 2017, θα είναι ένα ενιαίο ποσοστό (will be a single rate).

Όπως αναφέρει, ένας υπάλληλος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και έχει τουλάχιστον 9 χρόνια εμπειρίας βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο μισθολογικά σε σχέση με τους άλλους Έλληνες συναδέλφους του.
Τονίζει μάλιστα, επιβεβαιώνοντας την κατάργηση των τριετιών ότι «ενώ αυτά τα επιδόματα ωρίμανσης, δεν θα είναι μέρος του ελάχιστου νόμιμου μισθού από το 2017, το ισχύον σύστημα είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους λιγότερο μορφωμένους και μακροχρόνια ανέργους  με προηγούμενη εργασία εμπειρία.

Κλείσιμο
Το ΔΝΤ δέχεται τη  νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει μείωση των επιδομάτων κατά 50% για την πρόσληψη μακροχρονίων ανέργων ως μεταβατικό διάστημα έως ότου καταργηθούν πλήρως το 2017.

Για τις ομαδικές απολύσεις το ΔΝΤ  ορίζει ρητά ότι η Τρόικα θα αξιολογήσει έως το  τέλος Σεπτεμβρίου 2014, κατά πόσο το σημερινό σύστημα   αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ  με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο.  Μένει να δούμε – επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης , αφήνοντας αιχμές -αν αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν συνέχεια και να αντισταθούν σε πολιτικές πιέσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι η  απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων  με τη βούλα του νόμου πήρε περίοδο χάριτος έως τον Οκτώβριο. Αυτό δε σημαίνει  ότι οι αποφάσεις  κατά τη  δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά»  καθώς  το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στην Γενική Γραμματέα  που είναι επικεφαλής του   Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Για να εισηγηθεί θετικά το  ΑΣΕ ,οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί ή αίτηση τους για  ομαδικές απολύσεις πρέπει  να αποδείξουν με «ντοκουμέντα» την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης  και να υποβάλουν προτάσεις για τα τελευταία  την «ανακούφιση» των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι αν κατά την αξιολόγηση  διαπιστωθούν αμφιβολίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα για την ευθυγράμμιση του πλαισίου με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη του 2014 (διαρθρωτικός στόχος).

Πηγή www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης