Τσαυτάρης: Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μπορούν να φτάσουν φέτος τα 30 δισ.

Τσαυτάρης: Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μπορούν να φτάσουν φέτος τα 30 δισ.

«Ατμομηχανές» τσιπούρες, λαβράκια, λάδι, ακτινίδια, κρόκος και σπαράγγια

Βαριά καμπάνα στην ΕΑΒ πέφτει από το ΥΠΕΚΑ
Τσαυτάρης: Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μπορούν να φτάσουν φέτος τα 30 δισ.
Την πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φέτος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανέλθουν στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας σε συνέδριο για την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών τον αγροδιατροφικό τομέα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, τα Προγράμματα Προώθησης Εξαγωγών κατά κλάδο και κατά προϊόν, καθώς και ο κανονισμός για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά, σε ό,τι αφορά το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μόλις στον ένα μήνα λειτουργίας του αριθμεί 36 έως 40 συμμετοχές που περιλαμβάνουν ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 60.

Εντωμεταξύ, παγκόσμιες πρωτιές προσφέρει η αγροτική παραγωγή στη χώρα καθώς προϊόντα από την Ελλάδα έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον κόσμο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη «στην ελληνική γεωργία αντιστοιχεί το 29% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών)». Ενδεικτικό είναι πως σχεδόν 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με την αγροτική, με την πρωτογενή παραγωγής της Ελλάδας.
Κλείσιμο

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η Ελλάδα είναι πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες, τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε άλλες 15 χώρες και τέταρτος προμηθευτής 22 προϊόντων σε 14 χώρες.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης