Ποια ακίνητα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για γρήγορη ανάκαμψη

Ποια ακίνητα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για γρήγορη ανάκαμψη

Οι αναλυτές της NAI Hellas επισημαίνουν ότι την τελευταία δεκαπενταετία η εγχώρια αγορά έκλεισε έναν πλήρη οικονομικό «κύκλο»

Ποια ακίνητα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες για γρήγορη ανάκαμψη
Με τις αξίες να έχουν μειωθεί, σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, συνολικά κατά 55% από το 2008 έως σήμερα, τα γραφεία, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία είναι οι κλάδοι της αγοράς με τις καλύτερες πιθανότητες για γρήγορη ανάκαμψη. Αυτό επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της για την εγχώρια αγορά ακινήτων η εταιρεία συμβούλων NAI Hellas, /AVENT Α.Ε. μέλος της NAI Global και εγγεγραμμένη στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αναλυτές της NAI Hellas επισημαίνουν ότι την τελευταία δεκαπενταετία η εγχώρια αγορά έκλεισε έναν πλήρη οικονομικό «κύκλο», ο οποίος κλείνει τώρα, με το 2014 να σηματοδοτεί μία νέα ισορροπία όσον αφορά τις τιμές: Το εγχώριο real estate σημείωσε δραματική πτώση έως τις αρχές του 2000 για να ξεκινήσει να ανεβαίνει από το 2001 και μετά και να φθάσει στα ανώτατα επίπεδα (peak) το 2007. Καθόλη αυτή την περίοδο οι αξίες των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40%, ενώ η αύξηση στα ενοίκια διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω του 20%. Η πτώση, που ξεκίνησε έκτοτε, οδήγησε σε μία πτώση ενοικίων άνω των 30% κατά μέσο όρο σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων, ενώ σε επίπεδο αξιών, η αντίστοιχη μείωση κυμάνθηκε στα πέριξ του 55%.

Το 2013 ήταν για την αγορά ακινήτων η πρώτη χρονιά που φάνηκε σταθεροποίηση της πτωτικής τάσης των μισθωτικών και αγοραίων αξιών αλλά και η διαμόρφωση μιας νέας βάσης αξιών. Η NAI Hellas αναφέρει ότι το 2014 θα είναι η χρονιά που θα ορίσει τη νέα πραγματικότητα της αγοράς ακινήτων.

Κλείσιμο
«Τόσο στις μισθωτικές όσο και στις αγοραίες αξίες μια νέα βάση αξιών έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές», αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης