Δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία υπόσχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία υπόσχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Υποστήριξε, επίσης, ένα πενταετές «μορατόριουμ» όσον αφορά την εισδοχή νέων μελών στην ΕΕ μια κίνηση-μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας

Δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία υπόσχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Η Βρετανία θα πρέπει να εισακουστεί για τις εκφρασμένες ανησυχίες της που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει τη θέσπιση επιπλέον αρμοδιοτήτων για τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκ των βασικών υποψηφίων για να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, που είναι μια από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. 

«Θα εργαστώ για μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία» είπε ο Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Υποστήριξε, επίσης, ένα πενταετές «μορατόριουμ» όσον αφορά την εισδοχή νέων μελών στην ΕΕ μια κίνηση-μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του Λονδίνου σχετικά με το φλέγον θέμα της μετανάστευσης από τις φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης προς τη δυτική Ευρώπη και τη Βρετανία. «Είμαι της άποψης ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα προσχώρηση τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο Γιούνκερ επιχειρώντας να καθησυχάσει τον Κάμερον, ο οποίος εάν επανεκλεγεί στις εκλογές της επόμενης χρονιάς στη Βρετανία, έχει δεσμευθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος το 2017 ώστε να επιλέξουν οι βρετανοί, αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή να την εγκαταλείψουν. 

Κλείσιμο
Η αποφυγή μιας πιθανής διάσπασης με τη Βρετανία είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές του επομένου μηνός κατά τη διάρκεια των οποίων θα εκλεγούν τα νέα μέλη του ευρωκοινοβουλίου και η νέα ηγετική ομάδα των Βρυξελλών. 

Ο κεντροδεξιός Γιούνκερ, υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε το Λονδίνο να μην θέσει προσκόμματα στη θέσπιση νέων εξουσιών για τη ζώνη του ευρώ. «Η Βρετανία πρέπει να δεχτεί ότι θέλουμε να ενισχύσουμε τη ζώνη του ευρώ με νέες αρμοδιότητες, όχι κατ’ ανάγκη εξουσίες στις Βρυξέλλες αλλά στη ζώνη του ευρώ», είπε ο Γιούνκερ. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναφερόταν προφανώς στην επιθυμία του να θεσπιστεί η θέση ενός προέδρου «πλήρους απασχόλησης» για τις χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ένα πολιτικό βήμα που μπορεί να χρειαστεί και τη βρετανική συναίνεση. 

Για δεκαετίες, οι ευρωεκλογές ήταν μια διαδικασία χαμηλών προσδοκιών με μικρή ως μέτρα συμμετοχή των πολιτών. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει σε αυτή την εκλογική διαδικασία, καθώς η νέα συνθήκη της ΕΕ έχει δώσει στο ευρωκοινοβούλιο μεγαλύτερο «ρόλο» στην πολιτική και στην επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όποια πολιτική ομάδα κερδίσει τις ευρωεκλογές θα έχει τον πρώτο λόγο για να ορίσει το δικό της εκλεκτό πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αν και η επιλογή πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τη μέτρηση PollWatch 2014 η κεντροδεξιά (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ) έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι των σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του Μαΐου. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλάβει τα καθήκοντά του για περίοδο πέντε ετών από τον προσεχή Νοέμβριο, διαδεχόμενος τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης