ΙΟΒΕ: Πιθανή μικρή ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας το 2014

ΙΟΒΕ: Πιθανή μικρή ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας το 2014

«Βλέπει» σταθεροποίηση του προϊόντος της ελληνικής οικονομίας το 2014

ΙΟΒΕ: Πιθανή μικρή ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας το 2014
Σταθεροποίηση του προϊόντος της ελληνικής οικονομίας και πιθανή μικρή ανάκαμψή της «βλέπει» τη φετινή χρονιά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, εκτιμώντας παράλληλα πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 26%, μια μονάδα χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος και για πρώτη φορά από το 2008.

Ειδικότερα, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το  ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα έρθει από την αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας, τονίζοντας πως διευκολύνεται από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία, στις οποίες προστέθηκαν πρόσφατα όσες αποφασίστηκαν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (πχ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%).

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, από τις αρχές του δεύτερου τριμήνου η εποχική απασχόληση σε τουριστικές επιχειρήσεις θα αυξηθεί, καθώς η περυσινή αβεβαιότητα για την αύξηση του διεθνούς τουρισμού και κυρίως για την έντασή της έχει καμφθεί, με τις φετινές προοπτικές για τη διεθνή τουριστική κίνηση να είναι καλύτερες των περυσινών. Η απασχόληση θα τονωθεί στο τρέχον εξάμηνο από τα υλοποιούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους. Στον αντίποδα, ανασχετικά στην άνοδο της απασχόλησης θα επενεργήσει η συνέχιση της αναδιάρθρωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

Κλείσιμο
Όπως εκτιμά πάντως ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος καθηγητής Νίκος Βέττας, ιδιαίτερη έμφαση στον ΙΟΒΕ δίνεται στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως στις προϋποθέσεις υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφερε ο κ. Βέττας, περιλαμβάνονται οι ρήξεις με ομάδες συμφερόντων, η δημιουργία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων και η εξειδικευμένη γνώση των επιμέρους προβλημάτων.

Τέλος, στις θετικές εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο αναφορικά με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, συγκαταλέγονται το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, νωρίτερα του αναμενόμενου, η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι αλλαγές στην πράξη και όχι «στα χαρτιά» και τη μη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2014. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης