«Κατ' εκτίμηση» φόροι σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση

«Κατ' εκτίμηση» φόροι σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση

Διορία μέχρι τον Ιούνιο πριν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα

«Κατ' εκτίμηση» φόροι σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση
Τις διαδικασίες για να υπολογίζουν και να επιβάλουν από μόνοι τους οι έφοροι τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, σε περίπτωση που δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Με εγκύκλιό του προς τις εφορίες ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρης δίνει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, να εντοπίζουν όσες επιχειρήσεις θεωρούνται ενεργές και έχουν έστω και μία συναλλακτική κίνηση στο Taxis την τριετία 2011-2013 και,  εφόσον δεν υποβάλουν κάποια δήλωση στο εξής (πχ ΦΠΑ) ό έφορος να υπολογίζει από το γραφείο του από μόνος του ένα ενδεικτικό ποσό φόρου, με βάση το τι δήλωνε πριν ο υπόχρεος ή τι δηλώνει κατά μέσο όρο ο κλάδος του.

Καθώς από φέτος αποσυνδέθηκε πλέον η υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φόρου από την πληρωμή της –κάτι που δεν ίσχυε έως πέρυσι- στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι πρέπει απαραίτητα κάθε ενεργή επιχείρηση να υποβάλλει ανελλιπώς τις υποχρεώσεις της, αλλιώς θα πρέπει να κάνει διακοπή και να διαγραφεί από το μητρώο της εφορίας ως ανενεργή.

Με την εγκύκλιο του κ. Χάρη θεοχάρη καλούνται όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν επιχειρήσεις που έχουν έστω και μία δραστηριότητα εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία να προχωρήσουν έως τις 20 Ιουνίου  στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς θεωρούνται ενεργές. Με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών οι εφορίες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν κατ' εκτίμηση φόρο σε όσους δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις που αφορούν σε υποβολή δηλώσεων.

Η εγκύκλιος συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

Κλείσιμο
"Στα πλαίσια εντατικοποίησης της προσπάθειας της Φορολογικής Διοίκησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και προκειμένου να εστιαστεί ο φορολογικός έλεγχος σε ενεργές επιχειρήσεις, καλούνται, να προσέλθουν μέχρι 20-06-2014, στη Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα τους, οι επιχειρήσεις εκείνες (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), που χωρίς να έχουν εκπληρώσει στο σύνολο τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρουσιάζουν έστω και μία "συναλλακτική κίνηση" σε κάποιο υποσύστημα του Ο.Π.Σ.Φ.-TAXIS για το διάστημα από 01-01-2011 έως 31-12-2013 προκειμένου:

• να εκπληρώσουν τις εκκρεμείς φορολογικές τους υποχρεώσεις, εφόσον συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή

• να υποβάλουν δήλωση διακοπής στην περίπτωση που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή

• να υποβάλουν δήλωση μεταβολής εργασιών με σκοπό να θέσουν την επιχείρηση τους σε «αδράνεια».

Στις επιχειρήσεις που δεν ανταποκριθούν, θα εφαρμοστούν από 01-07-2014 οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4174/2013 «Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες Διατάξεις», όπως ισχύει".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης