ΗΠΑ: Ανησυχία για την υποτίμηση του γουάν, παραμένει «σημαντικά υποτιμημένο»

ΗΠΑ: Ανησυχία για την υποτίμηση του γουάν, παραμένει «σημαντικά υποτιμημένο»

Η Ιαπωνία θα πρέπει να ισορροπήσει την επίδραση των υψηλότερων φόρων σε καταναλωτικά προϊόντα από τα προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της ζήτησης

 ΗΠΑ: Ανησυχία για την υποτίμηση του γουάν, παραμένει «σημαντικά υποτιμημένο»
Παρακολουθεί στενά τη συναλλαγματική αξία του νομίσματος της Κίνας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πρόσφατη υποχώρηση του γουάν, λέγοντας ότι παραμένει «σημαντικά υποτιμημένο». 

Συγκεκριμένα, στην εξαμηνιαία έκθεση για τις πολιτικές συναλλαγματικών ισοτιμιών των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών που κατατίθεται προς το Κογκρέσο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκφράζει τη λύπη του διότι μετά από μια περίοδο συναλλαγματικής ανατίμησης του γουάν κατά το 2013, «η τάση αυτή έχει αντιστραφεί».

Πάντως η έκθεση δεν λαμβάνει υπόψη της τη νομισματική χειραγώγηση από το επίσημο Πεκίνο, που θα επέτρεπε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις κατά της Κίνας. 

Κλείσιμο
Οπως και την προηγούμενη φορά η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται και στις χώρες της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που έχουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι στη Γερμανία η αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και των κρατικών δαπανών πρέπει να υπερβαίνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). 

Στη Γερμανία, «η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε ταχύτερα από το ΑΕΠ μόνο τρεις φορές τα τελευταία δέκα χρόνια», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι οι γερμανικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1%. 

«Η ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση στις χώρες με πλεόνασμα θα βοηθήσει στη διευκόλυνση μιας βιώσιμης εξισορρόπησης στη ζώνη του ευρώ» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να ισορροπήσει την επίδραση των υψηλότερων φόρων σε καταναλωτικά προϊόντα από τα προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της ζήτησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης