Πού οδηγεί η κόντρα Προβόπουλου-Τόμσεν - Στα 3 δισ. η διαφορά για τα κεφάλαια των τραπεζών

Πού οδηγεί η κόντρα Προβόπουλου-Τόμσεν - Στα 3 δισ. η διαφορά για τα κεφάλαια των τραπεζών

Η διοίκηση της ΤτΕ αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να προχωρήσει σε ανακοινώσεις των stress tests - Στο Eurogroup θα θέσει ανοικτά και πάλι το θέμα ο Στουρνάρας 

Πού οδηγεί η κόντρα Προβόπουλου-Τόμσεν - Στα 3 δισ. η διαφορά για τα κεφάλαια των τραπεζών
Στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πέφτει τώρα το βάρος της εξεύρεσης επιπλέον κεφαλαίων ύψους πέριξ των 6 (έως 6,2 δισ ευρω) όπως τα έχει υπολογίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Την Πέμπτη το απόγευμα οι Ελληνικές τράπεζες θα ενημερωθούν και επίσημα ( ήδη έχουν ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα) για την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να αναρτήσει στο Ιντερνετ την έκθεση του αμερικανικού oίκου, τη Black Rock η οποία έχει υπολογίσει τις ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια για την επόμενη τριετία.

Η απόφαση της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας να δημοσιοποιήσει την έκθεση της Black Rock ελήφθη μετά την διαμάχη (για γερά νεύρα όπως εξελίχθηκε) που προέκυψε κατά την διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τα κορυφαία στελέχη της τρόικας.

Γιώργος Προβόπουλος και Πολ Τόμσεν διαφώνησαν ριζικά για το ποσό που θα χρειαστούν για να ενισχύσουν τα ίδια τους κεφάλαια οι τράπεζες για την επόμενη τριετία.

Κλείσιμο
Περίπου 6 δισ ευρώ έλεγε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κοντά στα 9 δισ επέμενε ότι θα πρέπει να είναι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η διάφορα των 3 δισ ευρώ η οποία είναι «θηριώδης»  έχει να κάνει με το κατά πόσο θα αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία εξαρτώνται άμεσα από το εάν η οικονομία θα γυρίζει γρήγορα σε ανάπτυξη.

Επί της ουσίας δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λαμβάνει υπ oψιν ότι η οικονομία θα «γυρίσει» σε ανάπτυξη από το 2016 και μετά κάτι που η Τράπεζα  της Ελλάδος φαίνεται να το αρνείται. Επίσης ένα δεύτερο ερώτημα είναι ποιες είναι αυτές οι τράπεζες που θα «φορτωθούν» αυτό το επιπλέον κατά Τόμσεν ποσό.

Η συνάντηση των δυο πλευρών ξεκίνησε με τον Γιώργο Προβόπουλο να έχει στα χέρια του την έκθεση ου αμερικανικού Οίκου της BlackROCΚ η οποία έχει υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών πέριξ των 6 έως 6,2 δις ευρω. Η Έκθεση της Black Rock υποστηρίζεται από δυο εκθέσεις άλλων διεθνών οίκων της Ernst & Young και της Rothschild.

Από την πλευρά του ο Πωλ Τομσεν , λένε πηγές , είχε στα χέρια του αόριστες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που έκαναν λόγο για ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών (Euro bank, Εθνικής , Πειραιώς , Alpha Bank ) ύψους πέριξ των 9 δισ ευρώ.

Η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά ηλεκτρισμένη καθώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επέμενε στην άποψη του με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κλαους Μορς να μην παίρνει θέση. Τα προσχήματα προσπάθησε να κρατήσει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλαους Μαζουχ ο όποιος υποστήριξε την άποψη του Μάριο Ντραγκι (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) σύμφωνα με την οποία οι κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνες για την σωστή λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. (κατ επέκτασιν η Τράπεζα της Ελλάδος για τις ελληνικές τράπεζες).
Όμως ο Π. Τόμσεν ήταν κατηγορηματικός και δεν άλλαζε άποψη παρά την επιμονή του Γιώργου Προβόπουλου.

Με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν, η διοίκηση της ΤτΕ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μέσω ίντερνετ την -70 σελίδων- έκθεση της Blackrock την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί. Λίγες ώρες νωρίτερα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα ενημερωθούν και επίσημα για τις τελικές ανάγκες που θα έχουν σε κεφάλαια.(Ήδη έχουν ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα).

" Οι αγορές θα έχουν την ευκαιρία  να αξιολογήσουν από μόνες τους το πόρισμα της BlackRock και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους", επισημαίνει χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή της ΤτΕ που συνομίλησε με το Newmoney.gr.

Το ζήτημα το οποίο τίθεται από εδώ και στο εξής είναι ποιες ακριβώς θα είναι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και αν θα "ισχύσουν" οι εκτιμήσεις της ΤτΕ ή της τρόικας.

 Πάντως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στήριξε απόλυτα τις θέσεις Προβόπουλου επισημαίνοντας ότι «υπεύθυνη  για την καλή λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι η Τράπεζα της Ελλάδος».

Εμπλοκή με τράπεζες ελέω ΔΝΤ

Η διαμάχη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμποδίζει να επέλθει συμφωνία με την Τρόικα, αν η κυβέρνηση επιχειρεί να έρθει πιο κοντά στα υπόλοιπα μεγάλα θέματα που τους χωρίζουν.

Σχετικά με τις τράπεζες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά το νέο μαραθώνιο συσκέψεων με την Τρόικα την Τρίτη, ότι φαίνεται πως εκτός από τις διαφωνίες ΔΝΤ με την ΤτΕ «έχουν και μεταξύ τους διαφωνίες. Υπάρχει μια θεσμική διαφορά για το ποιος είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στα θέματα αυτά. Όσο μένει ανοικτό το θέμα, δεν κλείνει η διαπραγμάτευση» έλεγε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κύριος Στουρνάρας θα θέσει ανοικτά το θέμα και πάλι στο προσεχές Γιούρογκρουπ.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, στέλεχος της κυβέρνησης διευκρίνιζε ότι «δεν ισχύει ότι θέλει η κυβέρνηση να βάλει χέρι στα λεφτά του ΤΧΣ, τα λεφτά θα μείνουν εκεί μέχρι να τελειώσουν τα stress test» ενώ διέψευδε ότι επίκειται έκδοση ομολόγου. «Το ομόλογο θα βγει στο β΄εξάμηνο» έλεγε χαρακτηριστικά.

Στα υπόλοιπα θέματα, παραμένουν τα «αγκάθια», αλλά διαφαίνονται ελπίδες σύγκλισης μετά την τακτική υποχώρησης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας. Κατά την αποψινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη, η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε ακόμη 10 σημεία από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, στις οποίες επιμένει η Τρόικα. Έτσι έχει καλυφθεί το 87% των απαιτήσεων των δανειστών και διαφαίνεται ότι μπορεί να έχει υπάρξει συμφωνία στο θέμα του βιβλίου, ενώ παραμένει η απόσταση σε ό,τι αφορά φάρμακα, γάλα, και τις μεταφορές.

Οι πιθανότητες πάντως να κλείσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ μέχρι την Παρασκευή είναι ελάχιστες, αν και θεωρείται σημείο-κλειδί, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης