PROTOTHEMA

Οικονομία

«Ποδαρικό» με ελέγχους έκανε η Τρόικα στο ΓΛΚ

Βλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα και δεν το πιστεύουν οι ελεγκτές

Βλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα και δεν το πιστεύουν οι ελεγκτές

Τα τεχνικά κλιμάκια «διπλοτσεκάρουν» τις δαπάνες για να βρουν «τρύπες»

Ποδαρικό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκαναν για το 2014 τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα. Μόλις ολοκληρωθεί η προεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια τις προσεχείς ημέρες, θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της Τρόικα, όπως επιβεβαίωσε από την Ουάσιγκτον και  ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
 
Ο έλεγχος σε τεχνικό επίπεδο ξεκίνησε χθες από τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2013, επειδή οι ελεγκτές θέλουν να βεβαιωθούν πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πραγματικό και δεν προέκυψε από μείωση πληρωμών για κρατικές επενδύσεις.
 
Η Τρόικα είχε θέσει ως όρο ότι τα κονδύλια του ΠΔΕ θα εξαντληθούν μέχρι του τελευταίου ευρώ, για να μην τα «μπλοκάρει» η κυβέρνηση προκειμένου να σχηματίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι στο τελευταίο δίμηνο του 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας έκανε «ορθοπεταλιά» για να φτάσουν οι δαπάνες του ΠΔΕ στο 100% του προϋπολογισμού τους.
 
Ο στόχος αυτός επετεύχθει, επειδή ήταν όρος για να αναγνωρίσει η Τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Άλλωστε το «ψαλίδι» στο ΠΔΕ τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε συνήθη πρακτική για τις κυβερνήσεις, αλλά ήταν και μία βασική δικαιολογία για το ΔΝΤ να επικαλείται το «τσεκούρι» στις πληρωμές για επενδύσεις, προκειμένου να επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη για το «λάθος»  στον υπολογισμό του «πολλαπλασιαστή» του ΑΕΠ, που βύθισε τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση από όσο αναμενόταν στα χρόνια του Μνημονίου.
Ωστόσο την Τρόικα έχει θορυβήσει ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει στοιχεία που δείχνουν πως και το ΠΔΕ εξαντλήθηκε αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 σκαρφάλωσε σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο η Τρόικα αρνείτο να πιστέψει ότι θα υπάρξει καν πλεόνασμα για το 2013 και τώρα δε μπορεί να πιστέψει πως μέσα σε 3-4 μήνες έπεσε έξω κατά …1500% στις προβλέψεις της, αφού τότε επέμενε ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ αλλά πλέον …κοντεύει να φτάσει σχεδόν στο 1,5 δισ. ευρώ!


Διαβάστε περισσότερα στο: www.newmoney.gr
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ07/02/201420:01

ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΩΝΗ 1,5 ΔΙΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΝΑ ΤΡΙΒΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ, ΑΜΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ Δ.Υ., ΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΚΟΨΕΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 5 ΔΙΣ ΦΕΤΟΣ. ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑ!!!

Απάντηση
Εδω η ....Ροδος εδω και το ...07/02/201417:23

Τα πραγματα ειναι απλα.Το πιστευεις(για το πλεονασμα) ψηφιζεις ΝΔ η ΠΑΣΟΚ.Δεν το πιστευεις ψηφιζεις τους αλλους.Αυτους που θα σε κανουν να τρως με χρυσα κουταλια.

Απάντηση
Χρήστος07/02/201416:13

Και για όποιον δεν κατάλαβε... έρχονται βουλευτικές εκλογές.

Απάντηση
TEO07/02/201414:21

KAI ΤΩΡΑ ΑΦΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ 1.5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΜΙΛΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΙΧΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΝΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΑΥΤΑ..........

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία