Βλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα και δεν το πιστεύουν οι ελεγκτές

Βλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα και δεν το πιστεύουν οι ελεγκτές

Τα τεχνικά κλιμάκια «διπλοτσεκάρουν» τις δαπάνες για να βρουν «τρύπες»

Βλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα και δεν το πιστεύουν οι ελεγκτές
Ποδαρικό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκαναν για το 2014 τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα. Μόλις ολοκληρωθεί η προεργασία από τα τεχνικά κλιμάκια τις προσεχείς ημέρες, θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της Τρόικα, όπως επιβεβαίωσε από την Ουάσιγκτον και  ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
 
Ο έλεγχος σε τεχνικό επίπεδο ξεκίνησε χθες από τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2013, επειδή οι ελεγκτές θέλουν να βεβαιωθούν πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πραγματικό και δεν προέκυψε από μείωση πληρωμών για κρατικές επενδύσεις.
 
Η Τρόικα είχε θέσει ως όρο ότι τα κονδύλια του ΠΔΕ θα εξαντληθούν μέχρι του τελευταίου ευρώ, για να μην τα «μπλοκάρει» η κυβέρνηση προκειμένου να σχηματίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι στο τελευταίο δίμηνο του 2013 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας έκανε «ορθοπεταλιά» για να φτάσουν οι δαπάνες του ΠΔΕ στο 100% του προϋπολογισμού τους.
 
Κλείσιμο
Ο στόχος αυτός επετεύχθει, επειδή ήταν όρος για να αναγνωρίσει η Τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Άλλωστε το «ψαλίδι» στο ΠΔΕ τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε συνήθη πρακτική για τις κυβερνήσεις, αλλά ήταν και μία βασική δικαιολογία για το ΔΝΤ να επικαλείται το «τσεκούρι» στις πληρωμές για επενδύσεις, προκειμένου να επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη για το «λάθος»  στον υπολογισμό του «πολλαπλασιαστή» του ΑΕΠ, που βύθισε τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση από όσο αναμενόταν στα χρόνια του Μνημονίου.
Ωστόσο την Τρόικα έχει θορυβήσει ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει στοιχεία που δείχνουν πως και το ΠΔΕ εξαντλήθηκε αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 σκαρφάλωσε σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο η Τρόικα αρνείτο να πιστέψει ότι θα υπάρξει καν πλεόνασμα για το 2013 και τώρα δε μπορεί να πιστέψει πως μέσα σε 3-4 μήνες έπεσε έξω κατά …1500% στις προβλέψεις της, αφού τότε επέμενε ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ αλλά πλέον …κοντεύει να φτάσει σχεδόν στο 1,5 δισ. ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα στο: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης