Ντάισελμπλουμ-Ρεν: Τον Ιανουάριο η συμφωνία για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ-Ρεν: Τον Ιανουάριο η συμφωνία για την Ελλάδα

Έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup - Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να "κλείσουμε" όσα περισσότερα θέματα μπορούμε πριν το τέλος 2013, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν


Ντάισελμπλουμ-Ρεν: Τον Ιανουάριο η συμφωνία για την Ελλάδα
Μήνυμα προς την Ελλάδα ότι η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης ενδεχομένως να μην επιτευχθεί πριν τον Ιανουάριο έστειλαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τόσο ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.

Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup αν και παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» επαναλαμβάνοντας ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί όταν θα έχουν ικανοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα. 

Γι' αυτό αν και είπε ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται εποικοδομητικά με την τρόικα πρόσθεσε ότι πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος για να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα. 

«Ελπίζουμε να εκπληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κύριος Ντάισελμπλουμ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η τρόικα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι αύριο, Τρίτη, επιστρέφει στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι «θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους». Όσον αφορά τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ξεκαθάρισε ότι μένει μόνο ένα, το θέμα των αμυντικώ βιομηχανιών.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Φιλανδός αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε: «να αναμένετε την επιστροφή των ελεγκτών τον Ιανουάριο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» και συνέχισε λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να "κλείσουμε" όσα περισσότερα θέματα μπορούμε πριν το τέλος 2013».

Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι αναμένει τη διεξαγωγή εποικοδομητικής συζήτησης για την Ελλάδα, όπως και για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα για την Ελλάδα στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών - μελών της ευρωζώνης αναμένεται «βαρύ», καθώς η Αθήνα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα (εκκρεμεί η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ) για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, η Τρόικα με τις παλινωδίες της και τα «ήξεις αφήξεις», πριν τελικά αποφασίσει την επιστροφή της στην Αθήνα, έχει επιτείνει έτι περαιτέρω το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τόσο στην ελληνική πρωτεύουσα όσο και στις Βρυξέλλες.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι συνάδελφοι του κ. Στουρνάρα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Αισιόδοξοι προσήλθαν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οπως είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο. Ψήφισε τον προϋπολογισμό της. Υπάρχουν ανοικτά θέματα με την τρόικα αλλά τους τελευταίους 15 μήνες προχώρησαν περισσότερο απ' όσο νομίζαμε στο θέμα των ελλειμμάτων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν είναι όλα τόσο εύκολα. Υπάρχουν ανοικτά σημεία με την τρόικα, τα οποία θα συζητηθούν. Συμπλήρωσε, πάντως, πως «πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και υπάρχουν πολλά που συνηγορούν στο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να επιλυθούν ώστε να μην χρειαστεί να αρχίσει η ελληνική προεδρία τον Ιανουάριο με μια επίσκεψη της τρόικας».

Αναφερόμενος στα της τραπεζικής ένωσης, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερες συναντήσεις για να υπάρξει συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό τραπεζικών εκκαθαρίσεων.

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα

«Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης προσθέτοντας ότι θα επιθυμούσε η αξιολόγηση της τρόικας να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Σχολιάζοντας την πορεία του ελληνικού προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας.

«Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε ότι η φιλοδοξία μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, είναι «υγιής στάση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και κατέληξε λέγοντας ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να εξέλθουν από την κρίση και από το πρόγραμμα. «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης