Ρεκόρ αποπληθωρισμού γυρίζει την Ελλάδα πίσω στο... 1962!

Ρεκόρ αποπληθωρισμού γυρίζει την Ελλάδα πίσω στο... 1962!

Ο μεγαλύτερος αποπληθωρισμός που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 51 χρόνια καταγράφηκε στην Ελλάδα το Νοέμβριο

Ρεκόρ αποπληθωρισμού γυρίζει την Ελλάδα πίσω στο... 1962!
Ο μεγαλύτερος αποπληθωρισμός που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 51 χρόνια καταγράφηκε στην Ελλάδα το Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται κατά 2,9%, έπειτα από μείωση 2% τον Οκτώβριο και τις αποπληθωριστικές πιέσεις να συνεχίζονται για ένατο διαδοχικό μήνα.

Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό του πληθωρισμού ήταν τον Φεβρουάριο 1962 (πτώση κατά 2,1%), ενώ, παράλληλα, με τη μείωση του Νοεμβρίου, ο πληθωρισμός διατηρείται σε αρνητικό επίπεδο για ένατο συνεχόμενο μήνα (το προηγούμενο «ρεκόρ» ήταν οι οκτώ συνεχείς μήνες).

Πάντως, «μελανό» σημείο παραμένουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά 18,7% σε ετήσια βάση, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι ανατιμήσεις στα φάρμακα (κατά 25,3%, σε ετήσια βάση).

Κλείσιμο
Ανατιμήσεις καταγράφηκαν, επίσης, στα καπνικά προϊόντα (4,7%), στις νωπές πατάτες (4,5%), στο νωπό μοσχάρι (2,1%) και στα γαλακτοκομικά- αυγά (1,7%).

Στον αντίποδα, λόγω των μειώσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλήθηκε φθηνότερα κατά 3,4%, σε σχέση με τον Νοέμβριο πέρυσι.

Ειδικότερα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου 2013, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2012, προκύπτει μείωση 2,9% έναντι αύξησης 1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Η μείωση αυτή, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :

1. Από τις μειώσεις των δεικτών :

α) Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, δημητριακά και παρασκευάσματα, νωπό μοσχάρι, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και νωπές πατάτες.

β) Κατά 11,5% της ομάδας « Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 0,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.

δ) Κατά 3,6% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών στα είδη: έπιπλα- καλύµµατα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

ε) Κατά 2,7% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των αυτοκινήτων και των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνης).

στ) Κατά 4,2% της οµάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

ζ) Κατά 3,1% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών του οπτικοακουστικού εξοπλισµού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων, των ανθέων και του πακέτου διακοπών.

η) Κατά 4,2% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ.

θ) Κατά 2,9% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων.

ι) Κατά 4,9% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των κουρείων- κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,5% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των τσιγάρων.

β) Κατά 0,3% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των φαρµάκων. Μέρος της αύξησης αυτής, αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες νοσοκομείων και κλινικών.

Ο γενικός δείκτης, το Νοέμβριο 2013 σε σύγκριση µε τον Οκτώβριο 2013, παρουσίασε μείωση 1,4%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε το Νοέμβριο κατά 2,9%, από μείωση 1,9% τον Οκτώβριο και έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Το Νοέμβριο, σε σύγκριση µε τον Οκτώβριο, παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης