PROTOTHEMA

Οικονομία

Απίστευτη ιστορία αυτοδικίας από εργαζόμενο

Μηχανικός της εταιρείας έκλεψε το ελικόπτερο του Εμφιετζόγλου για 20.000€

Μηχανικός της εταιρείας έκλεψε το ελικόπτερο του Εμφιετζόγλου για 20.000€
ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου 

Το φόρτωσε σε γερανό και το εξαφάνισε. Η αξία του προσεγγίζει τα 3,5 εκατ. € - Τι λέει η πλευρά του επιχειρηματία

Στην Ελλάδα της κρίσης συνέβη και αυτό. Εργαζόμενος στην εταιρεία «Μηχανική» του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου έφτασε στο σημείο, προκειμένου να πάρει τα χρωστούμενα από τον εργοδότη του, να υπεξαιρέσει το υπερσύγχρονο ελικόπτερο του ιδιοκτήτη, αξίας 3,5 εκατ. ευρώ. Η ιστορία είναι πρωτοφανής και δεν έχει προηγούμενο.O κ. Στέλιος Γεωργίου είναι μηχανικός ελικοπτέρων. Τα τελευταία 20 χρόνια εργαζόταν στον γνωστό κατασκευαστικό όμιλο του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, τον οποίο ίδρυσε το 1974. Ολα αυτά τα χρόνια, όπως λέγεται στην αγορά, οι αποδοχές του ως μηχανικού των ελικοπτέρων της εταιρείας ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Επρόκειτο για ένα καλοπληρωμένο στέλεχος επιχείρησης και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ποτέ δεν μετακινήθηκε σε άλλη εταιρεία. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης αλλά και των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, η Μηχανική βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής μισθών και άλλων οφειλών. Ετσι λοιπόν σιγά-σιγά, μεταξύ άλλων, και ο κ. Γεωργίου σταμάτησε να πληρώνεται, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος της εταιρείας προς τον ίδιο να αγγίζει τα 80.000 ευρώ.

Ο κ. Γεωργίου προσέφυγε στα δικαστήρια και αποφασίστηκε να του καταβληθούν άμεσα 60.000 ευρώ, με τη συμφωνία το υπόλοιπο ποσό των 20.000 να του καταβληθεί με την πώληση του ελικόπτερου που ούτως ή άλλως είχε ήδη προαποφασιστεί. Μάλιστα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο συμβόλαιο πώλησης του ελικοπτέρου να περιλαμβάνεται και ο όρος ότι από το ποσό που θα εισπράξει η Μηχανική τα 20.000 ευρώ θα δοθούν απευθείας από τον αγοραστή στον μηχανικό.

Προ ημερών, όμως, συνέβη το εξής εντυπωσιακό: με δεδομένο ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην πώληση του ελικοπτέρου, ο κ. Γεωργίου πήγε με μια νταλίκα στον χώρο στάθμευσής του, το σήκωσε με γερανό και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Εξαφάνισε δηλαδή ένα ολόκληρο ελικόπτερο αξίας 3,5 εκατ. ευρώ σε μια (όπως εκτιμάται) αποθήκη μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του να μην ξέρει πού βρίσκεται. Πηγές της αεροπορικής αγοράς αναφέρουν ότι η Μηχανική έχει βρει αγοραστή για το ελικόπτερο και η συναλλαγή πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες αντί του ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές, που γνωρίζουν τις σχέσεις μεταξύ του κ. Εμφιε­τζόγλου και του κ. Γεωργίου, αναφέρουν ότι «η ενέργεια αυτή από την πλευρά του μηχανικού ήταν ηθικά ακραία, καθώς ο Πρόδρομος τον είχε σαν παιδί του και όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένα από τα πιο καλοπληρωμένα στελέχη της Μηχανικής».Το ελικοδρόμιο στα Ανάβρυτα
Τα χρυσά χρόνια

Το μεγάλο άλμα ο κ. Εμφιετζόγλου το έκανε αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ανέλαβε τα χωματουργικά έργα στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Στην πιάτσα πάντως λένε ότι οι εργολάβοι της εποχής είχαν «στήσει» τον διαγωνισμό.

Επειδή η δουλειά ήταν μεγάλη, συνεννοήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένου ύψους προσφορές, ώστε να πάρει ένας το έργο και μετά να μοιραστεί αναλογικά μεταξύ όλων. Για να βεβαιωθούν ότι οι προσφορές θα είναι στο ύψος που είχαν συμφωνήσει, ο παλαιότερος και πιο σεβάσμιος κατασκευαστής ήταν έξω από την πόρτα του γραφείου όπου βρισκόταν η επιτροπή στην οποία κατέθεταν τις προσφορές.

Ο κάθε εργολάβος έδειχνε την προσφορά του και του επέτρεπαν την είσοδο. Αγνωστο πώς τα κατάφερε, αλλά φημολογείται ότι ο κ. Εμφιετζόγλου πέρασε μια άλλη προσφορά από αυτή που επέδειξε στον «ελεγκτή», λίγο χαμηλότερη από αυτήν που είχαν συμφωνήσει ότι θα έδινε η μειοδότρια εταιρεία.

Οταν βγήκαν τα αποτελέσματα οι άλλοι εργολάβοι έπαθαν σοκ, με την πορεία ανόδου της Μηχανικής να έχει μόλις ξεκινήσει.

Πρόβλημα ρευστότητας στη «Μηχανική»

Σήμερα η εταιρεία του κ. Εμφιετζόγλου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας κυρίως της κρίσης.

Δημόσιο και ιδιώτες τής οφείλουν 250 εκατ. ευρώ, ενώ πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα έχουν αναβληθεί ή ακόμα και ακυρωθεί. Ακόμα και η κατοικία και το μουσείο που ο ίδιος έχτισε στα Ανάβρυτα, σε ένα οικόπεδο 60 στρεμμάτων, παραλίγο να βγουν δύο φορές σε πλειστηριασμό.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μηχανική δεν είναι άγνωστα στην αγορά και ο ίδιος ο βασικός μέτοχός της τα επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία. Το καλοκαίρι του 2011 στη γενική συνέλευση της εταιρείας μιλώντας προς τους μετόχους δεν έκρυψε την οργή του λέγοντας πως «ο μεγαλύτερος τζαμπατζής σε αυτή τη χώρα είναι το ίδιο το Δημόσιο».

Η εταιρεία κάνει προσπάθειες να σταθεί όρθια και τα έχει καταφέρει παρά τα 150 εκατ. ευρώ που οφείλει στις τράπεζες. Προ μηνών πούλησε ένα μεγάλο συγκρότημα γραφείων και διαμερισμάτων στη Μόσχα αντί του ποσού των 26 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν σε όλους τους προμηθευτές και υπεργολάβους έχει κάνει ένα κούρεμα της τάξης του 50%-70% στις συνολικές υποχρεώσεις της.

Promitheftis25/12/201300:58

Απαραδεκτη η μηχανικη απαραδεκτη η συμπεριφορα του προεδρου απαραδεκτο το οτι υπαρχει ακομη τετοια εταιρεια. Να πτωχευσει αμεσα και να σβησει πια απο το τοπιο.. Εκτος αν της χρωστανε τοσα που.. Τοτε τι να πω

Απάντηση
Αλεξάνδρα φλώρινα30/11/201320:52

Έχει φάι πολύ κόσμος ψωμί από τον κύριο Πρόδρομο Εμφιετζόγλου δεν πρέπει να τον σχολιάζουνε έτσι υβριστικά..

Απάντηση
Πρ εργαζόμενη30/11/201322:32

Κυρία Αλεξάνδρα από Φλώρινα, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα : Πρώτα απ' όλα δεν βρίσαμε. είπαμε απλά την αλήθεια : μας υποσχέθηκε οτι θα μας πληρώσει εμείς κάναμε υπομονή και τελικά μας απέλυσε απλήρωτους. Μπορεί να έφαγε κόσμος ψωμί από τον Εμφιετζόγλου, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι εμείς οι απλήρωτοι και καταχρεωμένοι (με δώδεκα μηνιάτικα απλήρωτα) πρέπει να λέμε και ευχαριστώ! Επίσης να διευκρινίσουμε και το αυτονόητο : όταν δουλεύεις για κάποιον, αυτός σε πληρώνει. Έτσι λειτουργεί η αγορά. Δεν θεωρείται εθνικός ευεργέτης ο εργοδότης που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Μην ξεχάσουμε κι εκείνα που ξέρουμε...

Απάντηση
Αλεξάνδρα φλώρινα30/11/201320:24

Είναι πολύ μικρός αυτός που μιλάει έτσι για έναν μεγάλο όπως ο Κύριος Πρόδρομος Εμφιετζόγλου..

Απάντηση
πρωην εργαζομενος28/11/201316:28

λοιπον παιδια μονο οποιος περασε απο την εταιρεια ξερει τι συμβαινει εκει μεσα υπαρχουν οι απλοι υπαλληλοι και υπαρχουν και οι αυλικοι του εφιετζογλου.ειναι αυτος που μολις προσλαβανεσαι σε υποχρεωνει να εισαι ενα με δυο μηνες μεσα και μετα πληρωνεσαι ειναι αυτος που οταν εμπαινε στην εταιρεια ολοι σηκωνοντουσαν και βαραγαν προσοχη ειναι αυτος που οταν ερχοταν με το αμαξι η οταν εφευγε ειχε υποχρεωσει τους φυλακες του κτιριου να τον χαιρετανε στρατιωτικα ειναι αυτος που ενω ειχε το προσωπικο του 10 και 15 μισθους μεσα αγοραζε 2 φορες την εβδομαδα πουρα αξιας 450 ευρω και τα μασαγε και τα εφτυνε ειναι αυτος που ενω χρωσταγε τοσα λεφτα στους υπαλληλους του εκανε δωρεες στους πομακους για να φαινετε ευεργετης και εθνοσωτηρας.

Απάντηση
Ποπη27/11/201322:25

Θα ειχε ενδιαφερον να κανει η εφημεριδα και ενα αφιερωμα στην "αλλη πλευρα". Στους απληρωτους εργαζομενους που στηριξαν το εργο του κυριου για εναν χρονο απληρωτοι ενω αυτος τα κονομαγε χοντρα και χαλουσε 2500/ εβδομαδα για να μασαει και να φτυνει πουρα. Κωστακηδες και λοιποι αν το ονομα σας δεν ειναι Προδρομος, Λευτερης και δεν ειστε μεσα στο ΔΣ της εταιρειας καντε μας τη χαρη γιατι δεν εχουμε κουραγια για αλλες μπουρδες.

Απάντηση
Μικρό πονυ27/11/201321:01

Ρει,καλα εκανε και του το πηρε αφου δεν εβλεπε να παιρνει τα λεφτα του διαφοφετικα. Οι υπολοιποι απληρωτοι τι θα κανουν ομως;;;Ο προεδρας καλα περναει στο σπιτακι του με τους υπηρετες του κ τους φυλακες του,τον κοσμακι ομως που δουλευε για αυτον και τους γονατισε αφήνοντας τους απληρωτους δε τους σκέφτεται.... Υ.Γ. παντως το αρθρο ειναι υπερ του κ. Εμφιετζογλου

Απάντηση
ΩΣτωσος27/11/201315:57

τι μας λες ρε λαμογιο κωπστάκη?εμείς που τον υποστηρίξαμε παντού και σε όλα τα θέματα της εταιρίας για να πάει καλά δεν αξίζαμε αυτα που προέβλεπε η εθνική συλλογική σύμβαση?δεν καταλαβαίνω κύριε το σκεπτικό σας!!μήπως έπρεπε να τον πληρώνουμε κιόλας??

Απάντηση
kostas27/11/201314:17

Εγώ θα πρότεινα στο ΣΔΟΕ και στην αντίστοιχη ΔΟΥ,να ψάξουν λίγο τι εισοδήματα, δήλωνε ο μηχανικός κ.Γεωργίου τα χρόνια που ήταν στη Μηχανική και θα γελάσει ο κάθε πικραμένος!!! Αυτά για τώρα.

Απάντηση
Τζένη27/11/201308:57

Στον ιδιωτικό τομέα τα "μισθά" δεν είναι αντιστρόφως ανάλογα προς τα έσοδα της επιχείρησης , όπως είναι στο δημόσιο. Όταν η όποια εταιρεία δεν έχει έσοδα, ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να πληρώνει ικανοποιητικά, έως καθόλου, τους εργαζόμενους! Βλέπετε δεν αναλαμβάνει ο φορολογούμενος τα έξοδα, όπως γίνεται με τους δημόσιους. Οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν έργο εξαγώγιμο, όπως είναι και οι κατασκευαστικές, είναι το εναπομείνον εθνικό κεφάλαιο μετά το κατακρεούργημα των ελλ βιομηχανιών στα τέλη του 70. Σε λίγο, δεν θα υπάρχει ελληνική εταιρεία για να δουλέψουμε. Στηρίξτε τα "σπίτια" σας , μη ροκανίζετε τα υποστηλώματα για λίγα παραπάνω ευρώ. Μόνον αν σας εξαπάτησαν με δόλο, αν σας πάτησαν , δικαιολογείται μια ακραία συμπεριφορά σαν αυτή.

Απάντηση
Ο ΟΡΕΙΝΟΣ28/11/201322:27

ΚΥΡΙΑ ΤΖΕΝΗ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΕΣΟΔΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ;ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΑΡΓΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΒΑΖΕ ΣΤΑ REPOS ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ. ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΕΥΓΕ ΟΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΤΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ.

Απάντηση
Ελένη27/11/201314:38

Σιγά να μην τον λυπηθούμε κιόλας κυρία Τζένη! Ο Εμφιετζόγλου την ίδια περίοδο που άφηνε απλήρωτους δεκάδες εργαζόμενους, πήγαινε και αγόραζε ελικόπτερο αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ!!! Πώς σας φαίνεται εσάς αυτό; Και υπόψιν : ακόμα τον κυνηγάμε να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας. Που δουλεύαμε εμείς για να εισπράτει ο κύριος χρήμα και να αγοράζει ελικόπτερα κλπ κλπ

Απάντηση
Λαμόγια27/11/201314:23

Σιγά βρε Τζένη, παραλίγο να δακρύσουμε! Ο Εμφιατζόγλου άφηνε απλήρωτο το προσωπικό του και αγόραζε ελικόπτερο αξίας 3,5 εκατομμυρίων. Πώς σου φαίνεται αυτο;;;;

Απάντηση
ΩΣΤΟΣΟΣ26/11/201322:54

ΠΕΘΑΝΑΜΕ ΤΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ!ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000.000 ΕΥΡΩ ΣΕ 32 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ!ΟΤΑΝ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΜΕ ΤΟΝ 7ο 2012 ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ 30% ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΓΙΑ 10%!ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ 20% ΚΑΙ ΣΕ 1 ΜΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΑΝ!!ΜΑΤΑΙΑ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΟΝ 9ο 2012 ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!!ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ κ. ΜΑΝΩΛΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ.

Απάντηση
ΔΑΣΚΑΛΟΣ28/11/201314:40

Παιδιά ο Εμφιετζόγλου στραβά κουτσά πλήρωνε δεδουλευμένα εστω & με καθυστέρηση γιατί φοβόταν τις συνέπειες τις δικαιοσύνης. Οταν τον ενημέρωσαν οτι μπορεί να αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους χωρις συνέπειες τους εγραψε κανονικά ολους . ΚΩΣΤΑΚΗ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΑ ΒΑΘΕΙΑ !!!!!!!!!!!! Τελικά απο τα 26 εκατομμυρια απο Ρωσία πόσα εφερε στην ΕΛΛΑΔΑ;

Απάντηση
Δώρα27/11/201320:56

Δεν ξέρω πόσο καλά γνωρίζεις τα εσωτερικά θέματα της Μηχανικής και από ποια θέση μιλάς , αλλά κανένας Εμφιετζόγλου δεν έδωσε ποτέ παραπάνω από τα νόμιμα στους υπαλλήλους-εργάτες, δούλευαν όσες ώρες και όσες μέρες είχε ανάγκη το κάθε έργο και πληρώνονταν. Τον ευεργέτη που τον βλέπεις χωρίς εργατικά χέρια ποιος θα έκανε και τι?? Εσύ είσαι σίγουρος ότι αν τα είχε θα πλήρωνε??? Είσαι σίγουρος ότι δεν τα έχει? Μήπως γνωρίζεις πόσες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μήπως έμαθες ότι η γυναίκα ενός εργολάβου που είχε συνεργασία με τον ευεργέτη στο φράγμα πείρου παραπείρου αυτοκτόνησε γιατί θα τους έκαναν κατάσχεση. αλλά τι πειράζει. λεπτομέρειες. κ. Κώστα.... εσύ αλλού βλέπεις την ουσία......μπορεί και εγώ να την έβλεπα αλλού αν μου έπαιρναν το βάζο με το μέλι.

Απάντηση
Πρ εργαζόμενος27/11/201315:06

Κι εσυ τι είσαι; Σαν πολυ δεν υποστηρίζεις τον φτωχουλη και αδικημένο Εμφιετζογλου; Κανείς μπαμ ρε παιδάκι μου! Απλά για την ιστορία : εχε υποψιν σου οτι όλοι αυτοί δε χαρίζουν ποτέ μισθούς και μεροκάματα. Ασε που φεσωσε όλους τους εργαζόμενους και τους αναγκασενα καταχρεωθουν για να τα φέρουν βόλτα. Την ίδια εποχή ο κύριος αγόραζε ελικοπτερο 3,5 μυρια. Τι δεν κατάλαβες; Που θα μας πεις και αχάριστους!

Απάντηση
Ελένη27/11/201314:53

Μην κατηγορείτε τους εργαζόμενους χωρίς να γνωρίζετε. Προσωπικά έπαιρνα μισθό τον προβλεπόμενο της συλλογικής σύμβασης. Δε μου χάρισαν ποτέ λεφτά. Και ναι κύριε τα αξίζαμε τα λεφτά που παίρναμε. Δουλεύαμε , δεν παίζαμε. Ήταν και πολύ απαιτητικός ο κ Εμφιετζόγλου. Και ΠΟΤΕ δεν πληρώθηκαμε στην ώρα μας και μας απέλυσε απλήρωτους. Σε πολλούς χρωστάει μισθούς 12 και 15 μηνών ακόμα. Και άμα σας ζαλίσαμε μην ασχολείστε άλλο...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία

Το protothema.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.