Δεν πέφτουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ούτε μέχρι το 2016

Δεν πέφτουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ούτε μέχρι το 2016

Επειδή δεν γίνονται πλέον αγοραπωλησίες ακινήτων, προκειμένου να εισπράξει περισσότερα το υπουργείο Οικονομικών συζητά να αυξήσει κατά 50% τον φόρο στις γονικές παροχές

Στο έλεος των πλημμυρών Ινδονησία και Βιετνάμ
Δεν πέφτουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ούτε μέχρι το 2016
Να μη θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα αυτόματου προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, μέχρι να δώσει ξανά σημεία ζωής η κτηματαγορά στη χώρα μας, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προβλέπει και το πόρισμα που παρέδωσε στον κ. Γιάννη Στουρνάρα η αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών. Στο συρτάρι του υπουργού Οικονομικών φαίνεται όμως πως θα μείνουν τουλάχιστον για το 2014, και τα σχέδια για οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών που είχαν καθοριστεί το 2007, προτού ξεσπάσει η μεγάλη κρίση που έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων. Επειδή όμως δεν γίνονται πια μεταβιβάσεις ακινήτων, παρά μόνο από γονείς σε παιδιά, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει 30%-50% το αφορολόγητο γονικών παροχών για κατοικίες!

Στο Μνημόνιο ΙΙ είχε προβλεφθεί να αλλάξει από το 2014 ο τρόπος υπολογισμού για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Το πόρισμα όμως της επιτροπής παραπέμπει ουσιαστικά το μέτρο για το β’ εξάμηνο του 2016. Αυτό γίνεται με το επιχείρημα ότι αν άλλαζε τώρα ο τρόπος υπολογισμού των τιμών της Εφορίας θα ανέβαιναν (αντί να πέσουν) στις θεωρούμενες «λαϊκές» και υποβαθμισμένες περιοχές. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προτείνει να αρχίσει από το 2014 να εμπλουτίζεται με στοιχεία αγοραπωλησιών από τις ΔΟΥ, τις τράπεζες και τα μεσιτικά γραφεία η βάση δεδομένων αγοραπωλησιών που θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Ωστόσο οι συντάκτες της προειδοποιούν πως θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμα μέχρι να διαμορφωθεί ένα ικανό δείγμα για ασφαλή εξαγωγή τιμών που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.

Αν εφαρμοζόταν άμεσα το μέτρο, θα υπήρχε αυτόματη υπερτίμηση έως 100% ή και παραπάνω στις τιμές της Εφορίας για τα ακίνητα στις πολύ χαμηλής αξίας περιοχές με πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες, όπως το Πέραμα, η Δραπετσώνα ή το Αιγάλεω, καθώς οι αγοραπωλησίες εκεί γίνονται κάτω και από το κόστος κατασκευής οικοδομών που υπολογίζει η Εφορία. Αντιθέτως, σε ακριβές περιοχές όπως το Ψυχικό, η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη κ.ά. το νέο σύστημα θα έδειχνε μειώσεις έως και 50% για τα ακίνητα αυτά. Υπό συνθήκες κρίσης και από φόβο για απώλεια εσόδων -ή και για αλλοπρόσαλλες επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις στους πολίτες- φαίνεται πως ο κ. Στουρνάρας εγκαταλείπει το σχέδιο για μείωση -με απόφαση υπουργού- έως 25% «οριζόντια» των παλαιών αντικειμενικών, οι οποίες ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις εμπορικές.
Κλείσιμο

Ακριβαίνουν οι γονικές παροχές 
Εφόσον δεν αλλάξουν πάντως οι αντικειμενικές τιμές, το οικονομικό επιτελείο θέλει να κάνει... πολιτική με τους συντελεστές με τους οποίους αυξομειώνεται ο φόρος. Αν το εγκρίνει η τρόικα, από το 2014 ο φόρος μεταβίβασης μπορεί να πέσει στο 3% αντί 8% ή και να καταργηθεί, δίνοντας κίνητρο να γίνουν συναλλαγές. Αντιθέτως, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ συγγενών το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να τις επιβαρύνει! Αφού έχουν σταματήσει πια να γίνονται αγοραπωλησίες και μόνο γονείς και θείοι μεταβιβάζουν σπίτια προς τα παιδιά (λόγω και της απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας), το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει περισσότερα από τα νοικοκυριά μειώνοντας κατά 30%-50% το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ, σε 100.000 ή και έως 75.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. για σπίτι αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ή το παιδί του θα ανέβει από 2.000 σε 2.500 ευρώ.
 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης