Τυρί αντί βόειου κρέατος συμφώνησαν ΕΕ - Καναδάς

Τυρί αντί βόειου κρέατος συμφώνησαν ΕΕ - Καναδάς

Η συμφωνία, στην οποία δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί κάποια επιμέρους ζητήματα, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 28 εθνικά κοινοβούλια καθώς και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

Η κόρη του Will Smith, η πιο μικρή trendsetter!
Τυρί αντί βόειου κρέατος συμφώνησαν ΕΕ - Καναδάς
Η μακράς διάρκειας διαπραγμάτευση - για τη συμφωνία Καναδά-Ε.Ε. για απελευθέρωση του εμπορίου - που είδε πολλές υπαναχωρήσεις και υπέστη πολλές δοκιμασίες από διάφορα συμφέροντα φαίνεται να οδεύει στην ολοκλήρωσή της.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια η Ε.Ε κατέληξε σε συμφωνία με τον Καναδά για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές κατέληξαν θετικά έπειτα από τη συμφωνία Καναδά και Ε.Ε που προβλέπει το διπλασιασμό της εισαγωγής ευρωπαϊκών τυροκομικών προϊόντων στον Καναδά με αντάλλαγμα την μεγαλύτερη πρόσβαση καναδικού βόειου κρέατος στην ευρωπαϊκή αγορά. Μια απόφαση που εξόργισε του Καναδούς παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων.  

Κλείσιμο
Η συμφωνία, που ενδέχεται να αποτελέσει σχέδιο και για τη συμφωνία για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς η Επιτροπή εκτιμά πως θα υπάρξει αύξηση κατά 23% στο διμερές εμπόριο που ισοδυναμεί με 26 δισεκατομμύρια ευρώ.
 


Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκαν στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν και για τις δύο οικονομίες. «Αυτή η συμφωνία ανοίγει μια νέα εποχή ανάμεσα στην Ε.Ε και τον Καναδά. Είναι μια ιστορική στιγμή. Για πρώτη φορά η Ε.Ε δημιουργεί μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου με μια άλλη χώρα της G8» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Μπαρόζο.
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ μιλώντας σε δύο γλώσσες, στα Γαλλικά και στα Αγγλικά, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η συμφωνία θα προωθήσει όχι απλώς το διμερές εμπόριο αλλά και την διακίνηση υπηρεσιών καθώς και εργαζομένων και υπογράμμισε πως πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, καθώς για πρώτη φορά ο Καναδάς κάνει μια τέτοια συμφωνία και μάλιστα με την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την ευρωπαϊκή.



Ο πρωθυπουργός του Καναδά τόνισε ακόμα πως η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 100.000 επιπλέον θέσεις εργασίας μόνο στον Καναδά.
 
Παρόλο που η συμφωνία αφορά αποκλειστικά το διμερές εμπόριο οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως το επόμενο βήμα θα είναι η βίζα και η περισσότερη ελευθερία μετακίνησης φυσικών προσώπων ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 


Ωστόσο η συμφωνία, στην οποία δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί κάποια επιμέρους ζητήματα, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 28 εθνικά κοινοβούλια καθώς και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 
 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης