Ανάπτυξη από το 2014 βλέπει ο Προβόπουλος

Ανάπτυξη από το 2014 βλέπει ο Προβόπουλος

Αν και παραδέχεται ότι υπάρχει και αρνητικό σενάριο η ανάπτυξη να ξεκινήσει από το 2016 - Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου - Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμμέσως παρδέχτηκε ότι το 2014 θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό

Ανάπτυξη από το 2014 βλέπει ο Προβόπουλος

«Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δύο χρόνια ύφεσης υπό το δυσμενές σενάριο των τεστ αντοχής», ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Στόχος των τεστ αντοχής που διενεργούνται στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας -Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank- είναι να διαπιστωθεί αν μπορούν ανταπεξέλθουν σε μελλοντικά «σοκ» μετά την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 28 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι.

«Με βάση το βασικό σενάριο, που αποτυπώνει την πρόβλεψή μας και την πρόβλεψη της Τρόικας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014», σημείωσε ο Γιώργος Προβόπουλος ο οποίος όμως προσέθεσε: «Υπό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε πάντως ότι είναι περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης και της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι η προβλεπόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 υπόσχεται έναν θετικό αντίκτυπο με αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος, είπε ότι η χώρα μας μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει και σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, διότι δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα για την κάλυψη των δαπανών το 2014 και έχουν ειπωθεί πολλές εικασίες ότι τα μετρητά αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών.

«Είναι επιτακτική ανάγκη ότι τα μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια ύψους 8 έως 9 δισ. ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα ως ασπίδα προστασίας για τον τραπεζικό τομέα», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης