Ε9: Παράταση ίσως και μέχρι 27 Σεπτεμβρίου

Ε9: Παράταση ίσως και μέχρι 27 Σεπτεμβρίου

Η προθεσμία λήγει τυπικά απόψε τα μεσάνυχτα - Προβλήματα και πάλι στο Taxisnet

Βουτιές και φιλιά στη Χαβάη
Ε9: Παράταση ίσως και μέχρι 27 Σεπτεμβρίου
Να ανακοινώσει και επισήμως παράταση τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα -ή και έως την άλλη Παρασκευή 27/9 το αργότερο-  στην προθεσμία που λήγει τυπικά απόψε τα μεσάνυχτα για την υποβολή του Ε9, προσανατολίζεται  σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διακοπές λόγω υπερφόρτωσης στο taxisnet συνεχίζονται καθώς, έως την τελευταία στιγμή χθες, πάνω από 1 εκατομμύριο υπόχρεοι προσπαθούσαν να στείλουν τη δήλωσή τους. Το σύστημα μπόρεσε τελικά να δεχτεί πάνω από 710.000 νέες δηλώσεις, που είναι το τριπλάσιο από το προηγούμενο «ρεκόρ» δηλώσεων σε μία μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καθησύχαζαν ότι το σύστημα Taxisnet δεν θα κλείσει απόψε στις 23.59.59, αλλά θα δέχεται τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή δηλώσεις.
Κλείσιμο

Πότε και τι δηλώνουμε


Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνιζαν:

- Απόψε ή και μέχρι τη λήξη της όποιας παράτασης δοθεί (επίσημης ή «σιωπηρής») πρέπει να υποβάλουν δήλωση μόνο όσοι έχουν αλλαγές στον Πίνακα 1, δηλαδή στα στοιχεία για τα αστικά ακίνητα.

- Όσοι δεν έχουν αλλαγές από τα Ε9 παλαιοτέρων ετών δεν χρειάζεται καν να υποβάλουν Ε9, αν και θα ήταν χρήσιμο να έχουν ελέγξει ότι τα στοιχεία τους από άλλα χρόνια εμφανίζονται σωστά.

- Όσοι έχουν μόνο αγροτεμάχια, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε μέχρι να λήξει η όποια παράταση δοθεί σήμερα.

- Όσοι έχουν αλλαγές και σε αστικά ακίνητα (Πίνακας 1) και σε αγροτεμάχια (Πίνακας 2) πρέπει, αν και εφόσον δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν και τους δύο Πίνακες μέχρι λήξη της προθεσμίας, να συμπληρώσουν τουλάχιστον τον Πίνακα 1 και να πατήσουν «οριστική υποβολή» ό,τι και αν αναγράφεται στον Πίνακα 2, έστω και αν τα στοιχεία για τα αγροτεμάχια είναι λανθασμένα. Αφού «κλείσει» το Taxisnet την άλλη εβδομάδα, θα ξανανοίξει μετά από λίγες μέρες για να κάνουν μεταβολές στον Πίνακα 2  ακόμη και όσοι ήδη έστειλαν «οριστικά» το Ε9 τους. Μεταβολές ή νέες δηλώσεις για τα αγροτεμάχια θα γίνονται δεκτές μέχρι 14 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών "επείγεται" να κλειδώσει τις δηλώσεις για τα κτίσματα ώστε να υπολογίσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2013 και να στείλει τα εκκαθαριστικά το ταχύτερο δυνατό. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει η δέσμευση απέναντι στην τρόικα να εισπραχθούν τα σχετικά έσοδα το αργότερο έως το Φεβρουάριο του 2014 και με τα δεδομένα αυτά, η διαδικασία είναι ήδη σε καθυστέρηση.

Ως γνωστόν, η προθεσμία για όσους είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους και πρέπει να συμπληρώσουν τον πίνακα 1 του Ε9 λήγει την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, ενώ για τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις (πίνακας 2) η προθεσμία λήγει στις 14 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία του πίνακα 2 θα χρησιμοποιηθούν για να  υπολογιστεί ο νέος φόρος για τα ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 και θα επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια.

Από το υπουργείο Οικονομικών ζητούν από τους πολίτες που δεν έχουν να δηλώσουν (ή να τροποποιήσουν) στοιχεία για εντός σχεδίου ακίνητα (δηλαδή τον πίνακα 1 του Ε9) να μην κάνουν χρήση της υπηρεσίας αυτές τις μέρες, αφού τους έχει δοθεί παράταση μέχρι 14 Οκτωβρίου προκειμένου να δηλώσουν αγροτεμάχια του Πίνακα 2.

Σκοπός του υπουργείου είναι να προλάβουν μέχρι σήμερα που εκπνέει η διορία για αλλαγές στον πίνακα 1 (στα εντός σχεδίου ακίνητα) ή το αργότερο ως την Δευτέρα, να υποβάλουν την δήλωση Ε9 οι 600.000 ιδιοκτήτες  ακινήτων με αξία άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας, ώστε να τους στείλει άμεσα τα εκκαθαριστικά για να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2013.

Ήδη έχουν υποβάλει τη δήλωση πάνω από 500.000 τέτοιοι ιδιοκτήτες. Για όλους τους υπόλοιπους, το υπουργείο Οικονομικών δεν πιέζεται να δηλώσουν άμεσα τα ακίνητά τους, διότι ο φόρος που τους αναλογεί θα εισπραχθεί το 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης