Υπόπτοι για φοροδιαφυγή και οι κατά... συρροή "τυχεροί" του ΛΟΤΤΟ

Υπόπτοι για φοροδιαφυγή και οι κατά... συρροή "τυχεροί" του ΛΟΤΤΟ

Ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων φοροράμπο από Γάλλους εκπαιδευτές – Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» των ελεγκτών

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για το θάνατο του τετράχρονου αγοριού στην Καβάλα
Υπόπτοι για φοροδιαφυγή και οι κατά... συρροή "τυχεροί" του ΛΟΤΤΟ
Ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο, μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα, κατασκευαστές ακινήτων με υψηλές καταθέσεις φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που δεν δηλώθηκε στο Ε9, επιχειρηματίες που έχουν κατ' εξακολούθηση απασχολήσει το ΣΔΟΕ αλλά ακόμα και επαναλαμβανόμενα «τυχεροί» παίκτες του Τζόκερ και του Λόττο μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας με τις νέες τεχνικές ελέγχου που ξεκινούν να εφαρμόζονται.

Για τον ίδιο λόγο προχωρά με γοργούς ρυθμούς η εκπαίδευση των πρώτων 60 «φοροράμπο» από Γάλλους εκπαιδευτές, ώστε αυτοί με τη σειρά τους, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» να αποτελέσουν τους εκπαιδευτές για το σώμα των 4.000 φοροελεγκτών που σχεδιάζει να αποκτήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Όσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αυτοί θα μπαίνουν στον έλεγχο μόνον όταν το «σύστημα ανάλυσης ρίσκου» της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων εντοπίζει εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν ταυτίζονται με το προφίλ των φορολογουμένων.

Κλείσιμο
Εφορίες και ΣΔΟΕ θα αποστέλλουν στους ελεγκτές βεβαίωσης εσόδων τα στοιχεία επιχειρήσεων στις οποίες δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται βιβλία και στοιχεία προκειμένου να ελέγχονται κατά προτεραιότητα, ενώ θα αξιοποιούνται και καταγγελίες (τηλεφωνικές, που κοινοποιούνται μέσω e-mail κ.ά.) και μόνον όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμένου είναι μεγαλύτερο από αυτό που δηλώνει. Ο έλεγχος θα διενεργείται ύστερα από έγγραφη εντολή του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας και η εντολή θα κοινοποιείται στον φορολογούμενο. Οι ελεγκτές θα συγκεντρώνουν τις δηλώσεις και τα στοιχεία για όλους τους ελεγχομένους, φυσικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες και εν συνεχεία θα πραγματοποιούνται οι ελεγκτικές επαληθεύσεις. Κατά τον έλεγχο των υποθέσεων θα αξιοποιούνται στοιχεία από τους φακέλους των ΔΟΥ, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το ΣΔΟΕ αλλά και από τρίτες πηγές. Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει συλλέξει από τις ΔΕΚΟ, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλο όγκο δεδομένων για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

Η ελεγκτική υπηρεσία με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου θα ζητεί από τον φορολογούμενο να παράσχει όποια στοιχεία κρίνονται απαραίτητα ως προς την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις. Εντός πέντε ημερών από την επίδοση της ειδοποίησης ελέγχου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει τις διαφορές εισοδήματος που αποκαλύπτει ο έλεγχος. Στα δεδομένα που θα υποχρεούται να καταθέσει ο φορολογούμενος περιλαμβάνονται στοιχεία για ακίνητα, κινητά μέσα, επενδύσεις, συμμετοχές κάθε μορφής, καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαθέσιμα μετρητά, έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή, αλλά και απαιτήσεις από τρίτους. Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία θα πέφτει αποκλειστικά στον φορολογούμενο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης