Μονόδρομος η πώληση του ΟΠΑΠ, λέει η κυβέρνηση

Μονόδρομος η πώληση του ΟΠΑΠ, λέει η κυβέρνηση

Θα πληρώνουν ξανά οι φορολογούμενοι, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις - Σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Emma Delta - Κεδίκογλου: Γιατί πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ;

Μονόδρομος η πώληση του ΟΠΑΠ, λέει η κυβέρνηση
Σε κρίσιμο καταλύτη για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση  του ΟΠΑΠ. 

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα  χέρια του μια προσφορά για το 33,3% των μετοχών από την Emma Delta, η οποία μέχρι αύριο πρέπει να βελτιωθεί βάσει των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, αλλά και των σημαντικών προοπτικών τα επόμενα χρόνια. 
Κλείσιμο

Δεδομένων όμως των φόρων που θα εισπράττει το Δημόσιο από το 30% των μικτών κερδών, αυτό που έχει σημασία για την ελληνική οικονομία είναι η απελευθέρωση εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ, οι οποίες επί χρόνια ήταν στενά εναγκαλισμένες  με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όλη την κοινωνία. 

Με άλλα λόγια αυτό που έχει σημασία είναι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης σε μια κρίσιμη στιγμή δίχως να σημαίνει αυτό ότι πρέπει να γίνει με όρους παράδοσης. Η ελληνική κοινωνία συμπλήρωσε 3 χρόνια χθες από το Μνημόνιο δίχως να έχει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση η οποία θα μείωνε τα φορολογικά βάρη στα συνήθη υποζύγια, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. 

Αποτελεί μοναδική ευκαιρία η πώληση μιας δημόσιας επιχείρησης προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπει σ ένα δρόμο ανάταξής της, ώστε αργότερα να προσφέρει «ανάσες» σε όλους όσοι πλήττονται σκληρά τρία χρόνια τώρα.

Αποτελεί ευκαιρία για να σταματήσουν οι φόροι οι οποίοι αλλάζουν κάθε λεπτό, κάθε ώρα. Κανείς δεν δικαιούται να ανακόψει μια διαδικασία η οποία αν δεν ολοκληρωθεί θα σημάνει αρνητικές εξελίξεις για τους επενδυτές. Οι ανά τον κόσμο κεφαλαιούχοι όταν θα ακούσουν την πώληση θα την εκλάβουν ως μια περίπτωση για να επενδύσουν σε μια χώρα η οποία αρχίζει να σταθεροποιείται. ( σ. σ Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι στην εταιρεία που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ συμμετέχουν ελληνο-τσεχικά κεφάλαια είναι θετικό. Τα χρήματα, ως ένα βαθμό θα μένουν στην χώρα και δεν εξάγονται). 

Κανείς δεν επενδύει σε μια χώρα η οποία μένει ακίνητη όταν οι διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία είναι ταχύτατες. Η χώρα παραμένει ακίνητη τρία χρόνια τώρα με ένα γιγαντωμένο δημόσιο τομέα. Και ο ΟΠΑΠ αποτελεί έναν οργανισμό, τον οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως ένα φορέα που εξυπηρετεί τους πάντες. Από τους εργαζόμενους- οι οποίοι λαμβάνουν 21 μισθούς, γιγαντιαία εφάπαξ - έως τους κάθε είδους μεσάζοντες που τον απομυζούν καθημερινά προσφέροντας ελάχιστα. Επιπλέον, η Τρόικα από την πλευρά της δεν θα έχει κανένα επιχείρημα να λέει όχι σε όλα, όπως συμβαίνει με τον αλλόκοτο φόρο του ΦΠΑ ο οποίος δοκιμάζει όλες τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι πωλητής είναι το κράτος, με ότι αυτό σημαίνει. Δηλαδή, το κράτος- όπως σε όλες τις δυτικές κοινωνίες επανέρχεται και αλλάζει τους όρους της συμφωνίας, όταν αυτοί δεν τηρούνται.   

Τα οικονομικά στοιχεία

Η προσφορά της Emma Delta ανήλθε στα 682 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων που θα λάβει το Δημόσιο βάσει της συμφωνίας. Το Δημόσιο,όμως, βάσει της συμφωνίας έχει ήδη λάβει 112 κατ. ευρώ για το 2012, ενώ για το πρώτο τρίμηνο θα εισπράξει 85 εκατ. ευρώ. Στο τίμημα, όμως, των 682 εκατ. ευρώ πρέπει να προστεθούν τα χρήματα που ήδη έχει λάβει το Δημόσιο, δηλαδή 1,12 δισ. ευρώ ( 375 εκατ. ευρώ από την επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος των τυχερών παιχνιδιών, 560 εκατ. ευρώ από τα VLTS ( φρουτάκια ) και 190 εκατ. ευρώ από τα λαχεία. 

Εδώ μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι, τα χρήματα βγήκαν πριν από την πώληση, δηλαδή κατά την περίοδο όπου την διοίκηση ασκούσε το κράτος. Το ίδιο, όμως, θα μπορούσε να ισχυριστεί και ο ιδιώτης από την πλευρά του, καθώς ο οργανισμός «αδυνάτισε» οικονομικά για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία ενδέχεται και να αμφισβητηθούν μελλοντικά. 

Η αυριανή ημέρα θα δώσει απάντηση κι σε αυτό το θέμα καθώς το Ταμείο διαθέτει στα χέρια του αποτιμήσεις από ανεξάρτητους εκτιμητές και από δυο Τράπεζες εγνωσμένης εγκυρότητας. Το τίμημα αναμένεται να βελτιωθεί ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει την συνέχεια για τον επενδυτή. Είναι γεγονός ότι θα πάρει στα «χέρια» του μια μηχανή χρήματος η οποία θα αποδώσει άμεσα με απόσβεση εντός 1-2 ετών. Και σε αυτό η διεθνής πρακτική έχει δώσει απαντήσεις. Οι εταιρείες πωλούνται με βάσει τα κέρδη όπως γνωρίζουν οι σύμβουλοι. Τα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι η προσφορά είναι 16-18 φορές αυτά τα κέρδη. Η νέα προσφορά θα αυξήσει αυτά τα νούμερα.  

Κεδίκογλου: Γιατί πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ;

Αιχμηρή ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τςι αντιδράσεις στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

«O ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί, για να ματαιώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Δεκάδες τα παραδείγματα, από την COSCO και την επένδυση χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ως την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Και επειδή δεν έχουν κανένα επιχείρημα, καταφεύγουν σε αθέμιτα μέσα -ψεύδη, συκοφαντίες και απειλές, τώρα πια και σε ανοησίες»  τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι το τελικό ποσό για το 34% του Δημοσίου θα είναι πάνω από τριπλάσιο των ετήσιων εσόδων, που εισπράττει από τον Οργανισμό. Διαβάστε περισσότερα εδώ

            
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης