PROTOTHEMA

Οικονομία

Κύπρος

Χριστόφιας: «Eπώδυνη η καταρχήν συμφωνία με την τρόικα»

Χριστόφιας: «Eπώδυνη η καταρχήν συμφωνία με την τρόικα»

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν ήταν επιλογή της Κυπριακής κυβέρνησης η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας

«Επώδυνη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, την καταρχήν συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τρόικα.
 
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι δεν ήταν επιλογή της Κυπριακής κυβέρνησης η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), τονίζοντας ότι αναζητήθηκαν άλλες πηγές χρηματοδότησης, αλλά δυστυχώς αυτή δεν κατέστη εφικτή.
 
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επέρριψε ευθύνες στις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς και στον πλημμελή έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας.

«Είναι θέση μου ότι οι έρευνες που διεξάγονται για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά, μέχρι τέλους, και στη βάση των αποτελεσμάτων τους να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος Χριστόφιας περίπου 4 δισεκ. ευρώ είναι οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Άλλα τόσα είναι η ζημιά για την οικονομία από τη μετατροπή της "Μαρφίν Εγνατία" από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα, μετατροπή την οποία ενέκρινε ο προηγούμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απώλειες υπάρχουν και από τα επισφαλή δάνεια που οι τράπεζες παραχώρησαν στην Ελλάδα.
 
Από το δάνειο -τόνισε- το οποίο θα συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Μηχανισμό Σταθερότητας, μέχρι και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, ενώ το 1,5 δισεκατομμύριο θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 
Ο Δ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση για να επιτύχει όσα έθεσε ως κεντρικούς στόχους. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι διατηρείται ο εθνικός έλεγχος της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στο μνημόνιο της Τρόικας, ανέφερε, περιλαμβανόταν πρόνοια για συναπόφαση στο σχεδιασμό και για κατά προτεραιότητα χρησιμοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων για εξόφληση του χρέους.

«Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν, εμείς θα αποφασίζουμε για τους σχεδιασμούς μας. Τα έσοδα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για επένδυση στις υποδομές και για τις μελλοντικές γενεές. Φυσιολογικά, ένα μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για την εξόφληση του χρέους», δήλωσε.
 
Επίσης, ανέφερε ότι αποφεύχθηκε η ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. «Στο αρχικό μνημόνιο υπήρχε ονομαστική αναφορά σε ημικρατικούς οργανισμούς που έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν. Διεγράφη η αναφορά και δημιουργήσαμε την προοπτική για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων. Η διευθέτηση αυτή δεν μας ικανοποιεί απόλυτα. Είναι, όμως, ένα εφαλτήριο για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση προς αποφυγή ιδιωτικοποιήσεων συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών», εξήγησε.
 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή η κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και του 13ου μισθού και ότι πείστηκε η τρόικα να αποδεχθεί την προσέγγιση η συνεισφορά των μισθωτών να είναι κλιμακωτή και όχι ισοπεδωτική για να υπάρχει επιμερισμός του κόστους από την επιβολή του μνημονίου ανάλογα με τα εισοδήματα.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Κωνσταντινος Μονδανος05/12/201206:02

Δεν νοηται να μπαινη ολοκληρος ο Κυπριακος Λαος σε τετεια μεγαλη περιπετεια και ενας απο τους δυο κυριως υπευθυνους δια την μεγαλη κριση, ο προσφατα εκδιωχθης Ανωτατος Εκτελεστικος της Τραπεζης Κυπρου Ανδρεας Ηλιαδης να εχη κτισει απο 6 ετιας περιπου και να πουλα Μαιζονεττες στον Σχοινωντα της Μαλτεζανας στην Αστυπαλαια!!! Ο Προεδρος της Κυπρου τον εχει φωτογραφισει απο πολυ κοντα και ευκρινεστατα ως τον κυριως υπευθυνο δια την καταρρευσιν της μεγαλυτερης Τραπεζας της Κυπρου πλην ομως ακομη διαφευγει αντι να ηταν ηδη στον Εισαγγελεα.. Οι Μαιζονεττες στην Αστυπαλαια ειναι απλα μερος της κορυφης του παγοβουνου που ονομαζεται Τραπεζα Κυπρου ενω ηταν στο τιμονι ειτε ατην Ελλαδα ειτε στην Κυπρο ο Ηλιαδης.. Δεν νοηται Διοικητης Τραπεζης και μαλιστα Κυπριακης και ενω ο Ελληνισμος ολος Κυπριοι και Ελλαδιτες αντιμετωπιζουν την βουλιμια και επιθετικοτητα της Τουρκιας στο Αιγαιο και την Κυπρο, να προδιδης τον Αγωνα αυτον και να φροντιζης το πως θα πλουτισης καταπατωντας καθε εννοια ηθικης , φιλοπατρειας..Η Κυπριακη Δημοκρατια σε καιρους χαλεπους τον ετιμησε εμπιστευομενη το τιμονι της μεγαλυτερης της Τραπεζας ενω ο Ηλιαδης φροντισε καταλληλως την τσεπη του.. Δεν εχω ξανακουσει Ελληνα Διοικητη Τραπεζης και ενω ηταν εν ενεργεια, παραλληλα να επιδιδεται σε επιχειρησεις Οικοδομησεως και Εμποριας Μαιζονεττων η αλλης προσωπικης εμπορικης δραστηριοτητας.. Και να ηταν μονο αυτο; Εκτος του οτι η δραστηριοτης αυτη συνεχιζεται με την υπο ανεγερση και αλλων Μαιζονετων ( 90 τμ εκαστη με δυο υπνοδωματια στον ανω οροφο) , ο Ηλιαδης ευθυνεται και δια αλλα πολλα και σοβαρα τα οποια γονατισαν την Τραπεζα.. Η απατη των Αξιογραφων οπου χιλιαδες καταθετες της Τρ. Κυπρου εχασαν τα χρηματα των με δολιο τροπο ειναι ενα ακομη εγκλημα του Ηλιαδη.. Και παει λεγοντας.. Απλως να ενημερωσω οτι ενω ο Κυπριακος Ελληνισμος καληται να πληρωση και να αρη επι των ωμων του τις κακουργηματικες πραξεις του Ηλιαδη, ο τελευταιος εχει ηδη προνοηση να εξασφαλιση και τα 4 τεκνα του εγειροντας ισαριθμες Μαιζονεττες στην Μαλτεζανα Αστυπαλαιας δια τα τεκνα του.. Το πως συνδιαζεται Διοικητης Τραπεζης να ειναι ταυτοχρονα και Land Developer και πως γινεται να μη υπαρχη συγκρουσις συμφεροντων ειναι αξιοπεριεργο.. Και επειδη με τις πραξεις του εριξε την Τραπεζα Κυπρου στα βραχια, εκπαραθυρωθη πλην ομως τωρα ζητα αποζημειωση 4 εκατομμυρια Ευρω επειδη τον εδιωξαν (!!).. Το κουρεμμα των Ελληνικων Ομολογων δεν ηταν η αιτια καταστροφης των δυο Κυπριακων Τραπεζων ( Κυπρου και Λαικης) αλλα το μεγαλο φαγοποτι στο οποιο προεβαιναν τα παραμαγαζα που λειτουργουσαν μεσα κυριως στην Τραπεζα Κυπρου με αρχηγο τον Ηλιαδη.. Η περιπτωσις της Λαικης ειναι διαφορετικη και εχει να κανει με τον Βγενοπουλο.. Το ακρατο κλεψιμο και παραβατικης συμπεριφορας οπου λειτουργουσαν παραμαγαζα δικην Μαφιας με Αρχηγο τον Ανδρεα Ηλιαδη γονατισαν την μεγαλυτερη Τραπεζα της Κυπρου και οχι το κουρεμα των Ελληνικων Ομολογων οπως εχθες στο Διαγγελμα του προς τον Κυπριακον Ελληνισμον ανεφερεν ο κ Χριστοφιας..

Απάντηση
apostolos05/12/201204:00

καλως τον.....στην αρχη με κατι τετοιες δηλωσεις αρχιζουν ολοι και μετα ερχεται και το κερασακι......

Απάντηση
Epwnvmus BS, Ms.05/12/201201:10

Τα κατάφερε το παγκόσμιο κατεστημένο, έχασαν οι Κύπριοι τα κοιτάσματά τους.. Χίλιες φορές καλύτερα αφου είναι τόσο μικρή χώρα, να έβγαινε απο το euro κ να είχε 100% τα πετρέλαια τους. Σε 5 χρόνια η 1 λίρα θα άξιζε 3 ευρώ! Τωωωρα.. ξεχνά το. Ποιός εχει σειρά να χάσει αραγε..?

Απάντηση
deja vu05/12/201200:57

@ tomy | 04/12/2012 22:32: Έτσι, ρώτα για να μαθαίνεις. Η κρίση της Κύπρου, όπως και των άλλων χωρών, δεν έχουν σχέση με την Ελληνική. Εκεί πτώχευσε ο ιδιωτικός τομέας, βλ. τράπεζες, και επιβάρυναν το κράτος. Εδώ πτώχευσε το Δημόσιο και παρέσυρε τον ιδιωτικό τομέα και τις τράπεζες. Εδώ πληρώνουμε φόρους για να παίρνουν μισθό οι κηφήνες, όπως τους λες κι εσύ, στην Κύπρο πληρώνουν φόρο για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζές τους. Για το τεράστιο χρέος τους βέβαια, πάλι το Ελληνικό Δημόσιο με τους κηφήνες του ευθύνεται, μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους που κρατούσαν οι κυπριακές τράπεζες.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία